A kormány célja, hogy fenntartsa Magyarország működőképességét – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombat este az M1 aktuális csatornán adott interjújában, melyben a biztonsági szabályok betartását is kérte az emberektől.

A védekezés iránya úgy hangzik: Magyarországnak működnie kell! – fogalmazott a miniszterelnök. Orbán Viktor kiemelte: a nemzeti konzultáció eredménye alapján azt várják a magyar emberek a kormánytól, a miniszterelnöktől, az egészségügyi rendszertől, a gazdaságirányításban résztvevőktől, hogy tartsák működőképes állapotban Magyarországot és ne engedjék, hogy a vírus megbénítsa az ország és a magyarok mindennapjait.

Azt mondta: a tavaszi helyzethez képest nyugodtabb, mert pontosan tudja, hogy mivel állunk szemben, hogy a védekezéshez megvannak az eszközök és azt is, hogy az emberek mit akarnak.

Nem egyedül állok a gáton, hanem van mellettem egymillió-nyolcszázezer ember – mondott köszönetet a kormányfő azoknak, akik visszaküldték a nemzeti konzultációs kérdőívet és kijelölték a védekezés irányát.

Orbán Viktor minden reggel azzal kezdi a napját, hogy megnézi a járványügyi számokat Fotó: Facebook

A kormányfő hangsúlyozta a nemzeti konzultáció fontosságát, elmondta: miatta pontosan tudjuk mit várnak az emberek, ez nagy nyugalmat ad, az emberek határozottan kijelentették Magyarországnak működnie kell, nem akarják, hogy a vírus megbénítsa az ország működését.

Orbán Viktor kijelentette: nem akarunk kijárási korlátozást, nem akarunk digitális oktatást, működjön a turizmus, a vendéglátás, a normális életet fenn kell tartani.

A szabályokat mindannyian tartsuk be, az országnak működnie kell!

Vannak ágyak, mellé orvosok, lélegeztető készülékek, ápolók, eszközök – sorolta. Tavasszal egy nagy teszt alá került a magyar egészségügy és állta a próbát. Minden magyar élet megvédésre képes a magyar egészségügy – emelte ki a miniszterelnök.

A miniszterelnök azt is kifejtette, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi munkahelyet teremt a kormány. Véleménye szerint a magyar vállalkozások meg fognak erősödni.

Családügyekért felelős miniszteri pozíciót hoz létre a kormány október elsejétől, amely a családok védelme miatt fontos – jelentette be Orbán Viktor. Annak érdekében, hogy a családok életszínvonalát meg tudják védeni, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hatásköreit és lehetőségeit meg kell növelni – jelentette ki a kormányfő. Hozzátette: ezt a munkát irányítja október elsejétől Novák Katalin.