Orbán Viktor a Mazsihiszt, személyesen annak elnökét, Heisler Andrást tartja felelősnek azért, hogy a baloldali pártok egy antiszemita jelöltet támogattak a szerencsi időközi parlamenti választáson – értesült a Mandiner miniszterelnökhöz közel álló forrásokból. Információik szerint a kormányfőben megütközést keltett, hogy Heislerék az ügy súlyát relativizálva, határozatlanul nyilvánultak meg az ügyben – számolt be a hírről a Ripost.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke

Heisler nem vetette latba tekintélyét

Emlékezetes, a baloldal közös szerencsi jelöltje, Bíró László 2018-ban többször is antiszemita kijelentéseket tett. A környékbeli szállodákat látogató zsidó vendégekre utalva egy hozzászólásban úgy fogalmazott:

A kutyám majd megveszik amikor a tetűcsúzdások elmennek a ház előtt. Dolgoznak barátaim a szállodaiparban, elmondják mi a helyzet.

Egy másik megosztásában már az szerepelt, hogy „kikapcsolták a zsidó uzsora-banktőkét a gazdaságból, megszüntették a háborús jóvátételként eufeminizált kozmopolita rablás kifizetését. Budapestet pedig egyszerűen judapestnek nevezte.

Bíró László antiszemita kijelentései nem lépték át a Mazsihisz elnökének ingerküszöbét (Fotó: MTI)

A Mandiner még augusztusban, Bíró jelölése után megkérdezte a Mazsihiszt, megfontolnák-e az ellenzéki pártok helyében a jelölt leváltását azok után, hogy kiderült, milyen megnyilvánulásokat tett 2018-ban. Ugyan a konkrét, Bíró leváltására vonatkozó kérdésre egyértelmű választ nem kaptak, de a Mazsihisz jelezte:

Minden, bármely etnikai, vallási csoport, szexuális kisebbség elleni uszítást egyaránt elítél teljesen függetlenül attól, melyik politikai csoportosuláshoz tartozik az, aki ilyeneket mond. Ha Bíró László ilyen kijelentéseket tett, akkor természetesen az ő kijelentéseit is. Ahogy a frissen kitüntetett Raffay Ernő történész hosszú, nyílt zsidózását is, amely egy most előkerült felvételen hallható.

A Mandiner forrásainak beszámolói szerint a miniszterelnök a Mazsihisz egyszeri reakcióját határozatlannak, gyengének tartja. Sőt, Orbán hiányolja, hogy Heisler nem szólította fel egyértelműen a baloldali pártokat arra, ne támogassanak egy judapestező, tetűcsúzdázó jelöltet. A kormányfő szűk környezete szerint az, hogy a szervezet ilyen általánosító megfogalmazással igyekezett relativizálni Bíró kijelentéseit, megingathatja a Mazsihisz hitelességét a kérdésben.

Heisler András és Orbán Viktor egy 2015-ben készült közös fotón (Fotó: MTI)

Kormányzati körökben a Mazsihisz finomkodását azért is bírálják, mert augusztusban a baloldali pártok még bőven tudtak volna Bíró helyett más jelöltet találni, hiszen a jelöltállítási határidő csak szeptember 4-én járt le.

Vagyis a máskor antiszemitizmus-ügyben igen érzékeny Mazsihisz ekkor még nyomást gyakorolhatott volna a magyar baloldalra, meg tudta volna akadályozni Bíró támogatását, Heisler azonban most nem vetette latba tekintélyét.

Angela Merkelnek panaszkodott volna a magyarországi antiszemitizmus miatt Heisler

Heisler egyébként nem mindig óvatoskodik, amikor felmerül az antiszemitizmus kérdése. A 444 írta meg, hogy a Mazsihisz elnöke még 2015-ben Angela Merkel budapesti látogatásakor kifejezetten alkalmat keresett arra, hogy el tudja panaszolni a német kancellárnak, milyen félelmei vannak a magyarországi zsidóságot érintő ügyekben.

Még a Soros-kampány, a civil szervezetek vegzálása és a CEU elüldözése előtt voltunk, mi viszont már akkor a saját bőrünkön éreztük, hogy készülődik valami, és az a zsidó közösségre negatívan hathat. András ezeket a félelmeit akarta kifejteni a kancellárnak – emlékezett vissza a 444-nek egy, a Mazsihisz belső ügyeit ismerő forrás.

Heislerék állítólag gondosan eltervezték, hogy a Mazsihisz-elnök a tárgyalószobából a Merkelt az utcán váró autóig tartó alig 3 perces útvonalon, négyszemközt fogja megosztani az általa vezetett zsidó közösség aggodalmait a kancellárral. A próbálkozás azonban meghiúsult, ugyanis az ajtóból kilépve Magyar Levente, a külügyminisztérium akkori helyettes államtitkára már várta a kancellárt, és lekísérte az autóhoz – szól a portál beszámolója.