„A koronavírus omikron-törzsének megjelenése a világjárvány végső szakaszának a beköszöntét jelentheti”mondta Vlagyimir Nikiforov, a Pirogov Orosz Nemzeti Orvostudományi Egyetem Fertőző Betegségek és Járványtani Tanszékének vezetője.

Az omikron a járvány végét jelzi? (Fotó: Pixabay)

Elmondása alapján a vírus új változata bár fertőzőbb, de az általa okozott betegség lefolyása sokkal enyhébb, és maradandó tüdőkárosodást sem okoz. Ennek eredményeként a Covid–19 kezd átkerülni a szezonális légúti megbetegedések kategóriájába– közölte a jó hírt a szakember.

„Azt hiszem, ez a rémálom végének kezdete. Szeretném azt gondolni, hogy ez az első jel, hogy a vírus elkezdett visszahúzódni” – mondta Nikiforov.

Végre szabadon fellélegezhetünk (Fotó: Shutterstock)

Nem lesz ideje terjedni az új variánsnak

Anatoly Altstein orosz virológus, a Szputnyik V-vakcinát is kifejlesztő Gamaleja Intézet főmunkatársa egyetértett kollégájával. A professzor szerint az omikron-variáns jelentheti a végét a koronavírus-járványnak, ugyanis az új változat sokkal gyengébb, megfázásos tüneteket produkál. Altstein elmondta: az omikron-törzsnek nem lesz ideje tömeges fertőzéseket okozni az újév előtt, mivel a vírusnak hat hónap kell, hogy ténylegesen elkezdjen terjedni. A szakember felidézte, hogy a delta-variáns 2020 őszén jelent meg, de csak 2021 május–júliusától kezdett világszinten terjedni.

 

 

Koronavírus, Oltás, vakcina

A járvány megfékezéséhez különösen a lakosság oltási kampányait kell megerősíteni (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Növekedhet a fertőzöttek száma az omikron miatt

A WHO szerint azonban egyelőre a fertőzöttek növekedésével számol.

„A Covid–19 fertőzések számának európai növekedése az elmúlt két hónapban a delta-törzsnek köszönhető, de az omikron súlyosbíthatja a helyzetet”– mondta Maria Van Kerkhove, az Egészségügyi Világszervezet Sürgősségi Betegségügyi Osztálya technikai csoportjának vezetője. „Ezért feltétlenül folytatni kell a járványügyi intézkedések támogatását a delta-variáns terjedésének korlátozása érdekében” – tette hozzá. Szerinte különösen a lakosság oltási kampányait kell megerősíteni.