Az időszakos oltóközpontban a Pfizer vakcina és a Johnson & Johnson vakcina közül választhatnak az érdeklődők. Az előbbi kétadagos oltást a 16. évüket betöltött személyeknek, az utóbbi egyadagos oltást 18 év fölöttieknek ajánlják.

Az oltóközpont pénteken helyi 15 és 20 óra között, szombaton 8 és 20 óra között, vasárnap pedig 8 és 15 óra között tart nyitva. A pénteki nyitás után rögtön sor alakult ki a központ előtt.

Tar Gyöngyi, Hargita megye tisztifőorvosa az MTI kérdésére elmondta: hétezer Pfizer és háromezer Johnson & Johnson vakcinát különítettek el a hét végi oltási maratonra, de ha kevésnek bizonyulna, tudják pótolni. Hozzátette: a nem román EU-s állampolgárok is megkaphatják az oltást, de számukra nehézséget jelenthet az oltási igazolás letöltése. Az utóbbira szolgáló online rendszer ugyanis a romániai személyi számokat ismeri.

Csíksomlyón kapja meg a védőoltást Böjte Csaba ferences szerzetes, a több ezer erdélyi árva és nehéz sorsú gyermeket nevelő Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke, aki novemberben már átesett a fertőzésen. Böjte Csaba személyes gesztusával az oltás fontosságára kívánja ráirányítani a figyelmet.

Hargita megyében csak két új koronavírusos megbetegedést jegyeztek az elmúlt 24 órában. A megyében 0,61 ezrelékes, Csíkszeredában pedig 0,33 ezrelékes a fertőzöttségi ráta. Utóbbin a román hatóságok az elmúlt két hétben jegyzett, ezer lakosra vetített új fertőzések számát értik.