Hihetetlen figyelem kísérte a média részéről annak a házaspárnak az ügyét, akik miatt 2013-ben meghalt hathetes csecsemőjük, mert ellenzik az oltásokat, és nem adták be kisfiuknak a K-vitamint, nem vitték orvoshoz a babát – írja a Ripost.

(Fotó: Ripost)

A bíróság első fokon bűnösnek találta L. Cs.-t és társát gondatlan emberölés vétségében. L. Cs.-t ekkor egy év hat hónap, L. A.-t pedig egy év fogházbüntetésre ítélte, de a végrehajtást mindkettőjük esetében két évre felfüggesztette – emlékeztetett a lap. Emellett kötelezte őket a 3 millió forintos perköltség megfizetésére.

Az ítélet nem volt jogerős, egészen mostanáig: másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla nem találta alaposnak sem a súlyosításra irányuló ügyészi fellebbezést, sem pedig a felmentésért bejelentett védelmi fellebbezéseket. A meghozott jogerős végzésével helybenhagyta a Budapest Környéki Törvényszék elsőfokú ítéletét – olvasható a Fővárosi Ítélőtábla sajtóközleményében.

A K-vitamin hiánya miatt halt meg a baba

2013-ban a pár újszülött kisfia, L. E. rosszul lett, amikor egy baráti házaspárnál töltötték a délutánt. A pici sugárban hányt és sírt. A család ismerőse hívni akarta a mentőket, de ezt a szülők ellenezték. Végül a vendéglátó mégis telefonált segítségért. A gondos és gyors ellátás ellenére a gyermeken már nem lehetett segíteni, a véralvadást gátló K-vitamin hiánya agyvérzést okozott. A csecsemőnek háromszor kellett volna vitamint adni, egyszer a születése után, aztán egyhetesen, végül pedig egy hónaposan, de az oltásellenes szülők ennek az elvárásnak nem tettek eleget.