Szerdán megérkezett a háziorvosi rendelőkbe a kínai Sinopharm vakcina, a legtöbb doktor már másnap elkezdte az oltást vele.

Fotó : Metropol/Markovics Gábor

Biztonságos a kínai oltás

„A kínai vakcinával ma összesen 40 főt oltottunk be, délelőtt érkeztek 20-an, majd délután is ugyanennyien. Nagyon sokan érdeklődtek a kínai vakcináról, és el is szoktam mondani, hogy minden hivatalos szerv jóváhagyta„ – árulta el alapunknak dr. Mangó Gabriella, aki kiemelte: nagyon jó hangulatban telt a nap, mindenki örült, hogy végre megkapta az oltást, és szerencsére senki sem lett rosszul.

A mutációk ellen is jobban véd

Szerintem megbízható vakcina, hiszen nagyon régi technológia, nagyon sok oltásunk hasonlóan készül, ráadásul, mivel a teljes, elölt vírust tartalmazza, így nagyobb valószínűséggel jól véd a mutációk ellen is – hangsúlyozta a doktornő, aki azt is elmondta: az ő betegei közül mindenki elfogadta ezt a vakcinát; mindenki megjelent, felvette az oltást.

Vékonyabb a tű, praktikusabb a felhasználása

Dr. Mangó Gabriella még a felhasználhatóság praktikusságát is kiemelte: míg a korábbi (Pfizer, AstraZeneca) vakcinák esetében egy kis ampullából kellett nekik kimérni az adagokat, addig a kínai Sinopharmnál minden egyes adagot külön fecskendőben kaptak meg, ami nagyon kis és vékony tűvel van ellátva.

 

– Ez azért jó, mert sokkal gyorsabban haladunk, másrészt egyáltalán nem áll fenn a veszélye a pazarlásnak (marad a tűben vagy az üvegcse alján egy kevés anyag), valamint a beadás kellemesebb, hiszen ezzel a nagyon vékony tűvel szinte meg sem érzik a páciensek az oltást – magyarázta a háziorvos.

 

Farkas Gáborné

„Az influenzaoltásokat is mindig kérem, és soha nem volt még semmilyen problémám. Azoknak az embereknek hiszek, akik sokat dolgoznak azért, hogy meggyógyuljunk, és nem azoknak, akik a konyhában nagyon jól főznek, de most úgy érzik, az oltáshoz is ők értenek a legjobban. Én a kínai vakcinától sem tartottam, miért is tartanék? Ráadásul a fiam elkapta a koronavírust, de hál istennek már meggyógyult. Viszont vele és az unokákkal is csak interneten tudunk beszélgetni. Nagyon várom már, hogy megtudjam őket ölelni.”

Cseh István

„Nagyon vártam már, hogy megkapjam az oltást, egyáltalán nem fájt. Én az influenza elleni oltást is minden évben felveszem, már vagy 10 éve, annak sincs semmilyen mellékhatása.”

Tóth Tibor

„Egyáltalán nem fájt az oltás, észre se lehet venni. Én már nagyon vártam, mert az unokáim Lengyelországban élnek, és egy éve nem láttam őket, csak interneten. Az egyikük 3, a másikuk 4 éves. Remélem mihamarabb ki fogok tudni így utazni hozzájuk.”