A patinás Imperial College London Egyetem által rendszeresen elvégzett valós idejű közösségi járványterjedési felmérések legfrissebb, január 26. és február 8. közötti fordulójának adatai szerint az ebben az időszakban elvégzett antitestvizsgálatok azt mutatják, hogy a Pfizer/BioNTech-oltóanyag mindkét adagjának beadása után a felmérésbe bevont önkéntesek átlagosan 91 százalékának szervezetében volt kimutatható vérvizsgálattal a koronavírus ellen termelődő antitestek jelenléte.

Az átlagon belül a 60 évesnél fiatalabb beoltottak 95,5, a 80 év felettiek 88 százalékának szűrővizsgálata jelezte az antitestek termelődését az oltás két dózisának beadása után.

A koronavírus hatása a kismamák szervezetére

Az intézet nevéhez fűződik az a kutatás is, amely során kismamák és a magzatuk állapotának alakulását vizsgálták, a koronavírus-fertőzés kapcsán. Az eredményeik azt mutatják, hogy a várandós kismama koronavírus-fertőzöttsége nem növeli sem a magzat, sem az újszülött halálozási kockázatát. Azonban gyakoribbak a koraszülések, hogyha az édesanyák pozitív tesztet produkálnak.