Jelenleg a kitűzött cél a júniusi jóváhagyás. Vizsgáljuk, hogy előre tudjuk-e ezt hozni május végére – mondta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezetője, Emer Cooke. Ha ez megtörténik, azonnal kezdődhet Magyarországon is az oltás.

Felső osztályos diákokkal beszélgettünk több Mester utcai iskolánál, arra a kérdésre kerestük a választ, hogy ők beoltatnák-e magukat

Bálint (15 éves): Ha a Pfizer-oltást kaphatnánk, és nekünk is védettségi kártya kellene az utazáshoz, akkor szerintem mi beoltatnánk magunkat, mert sportolunk és szeretnénk külföldre is utazni. Inkább a vakcina, mint hogy otthon szenvedjek nyáron – árulta el lapunknak a fiú, aki hozzátette: a maszktól is szívesen megválna már.

Kitti (14 éves): Egyelőre nem gondolkoztunk még a családdal azon, hogy engem is beoltsanak. Szüleim féltek a vírustól, ők meg is kapták az oltást, de például a bátyám nem kérte a Pfizert – nyilatkozta a lány, akinek a bátyja a 16–18 év közötti korosztály tagja.

Beni (15 éves): Én beoltatnám magam, de a szüleim nem akarják. Így aztán nekem nincs is beleszólásom. Pedig több barátommal is bevállalnánk, és akkor mehetnénk bármerre anélkül, hogy kísérgetnének – mondta el a Metropolnak a srác.

Egyre fiatalabbak kerülhetnek sorra (Fotó: Shutterstock)

A tiniknél eddig 100 százalékos a hatékonyság

Az Egyesült Államokban eddig kétmillió 16 és 17 évest oltottak be legalább egy dózis Pfizer-vakcinával. A 12–15 éveseknél is több ezer gyereken teszteltek, és használata nemcsak hatékony, hanem biztonságos is volt. A 2260 gyerek közül mindössze 18-an fertőződtek meg a koronavírussal, de mindannyian a kontrollcsoportban voltak, akik placebót kaptak, egyikük sem a valódi szert, ami így 100 százalékos hatékonyságot jelent.

A szülőkben a védelmi ösztön dominál

A gyerekeiket még önmaguknál is jobban óvják, és nincs kialakulva bennük a bizalom az oltás iránt. Azok a szülők, akik magukat sem oltatták be, kevésbé hajlanak arra, hogy a
gyermekeik megkapják a koronavírus elleni vakcinát. Fontos szempont a gyermekek oltásánál, hogy mennyi információ áll a szülők rendelkezésére – mondta a Metropol kérdésére Hal Melinda pszichológus.

„Kevés az esély, hogy problémát okozzon a vakcina”

„A kommunikációnak arra kellene rávilágítania, hogy a gyerekek számára sem rejt több veszélyt az oltás, mint a felnőtteknek. Sajnos sokszor azokra a cikkekre kapják csak fel a fejüket az emberek, amelyekben megrázó dolgok derülnek ki. Közben ha a tényeket néznék, akkor rájönnének, hogy nagyon kevés az esély arra, hogy a védőoltás bármilyen problémát okozzon„ – fejtette ki a bizalmatlanság okait lapunknak Hal Melinda pszichológus.

A Metropol megkérdezte a szülőket, beoltatnák-e tinédzser gyereküket a koronavírus elleni vakcinával.

Korábban sem volt probléma egyik védőoltással sem. Hajlok arra, hogy a koronavírus elleni vakcinát is megkapják. Ugyanakkor kicsit szkeptikus is vagyok, hiszen nem tudni pontosan, hogy egy kamasz gyereknél milyen hosszú távú hatásra lehet számítani. Tudtommal semmilyen kutatás nincsen ezzel kapcsolatban. Természetesen azt sem szeretném, ha a brit mutánstól betegedne meg, úgyhogy inkább hozzájárulok az oltásához, mint sem – fejtette ki lapunknak Cz. M. Anita, aki egy 13 éves kisfiú anyukája.

„Én még várok pár évet a vakcinával, nem vagyok beoltva. Csak az oltási igazolványért nem oltatnám be magunkat. A gyerekem szeretné, de ő még kicsi hozzá, hogy eldöntse: mi a jó neki vagy mi nem. Nyilván azért oltatná be magát, hogy mehessen mindenhova. Egy jó darabig még biztos nem oltatom be, de azért mindannyian vigyázunk, nem járunk tömegbe – árulta el a Metropolnak Bianka, aki éppen a gyermekére várt az iskola előtt.

„Bár az én gyermekeim már 30 évesek, nálunk nem volt kérdés, hogy mindenki beoltassa magát. Kaptunk Pfizert, Sinopharmot, ami volt. Az unokáim tizenévesek, most éppen Németországban élnek, ott szigorúbbak a járványügyi szabályok állítólag, de én mindenképpen szeretném, hogy őket is beoltsák, bármi jobb, mint a vírus. Fiatalkorunkban tőlünk se kérdezték meg, hogy meg akarjuk-e kapni az oltást, beadták és kész” – mondta el lapunknak Erzsébet, aki két tizenéves unoka büszke nagymamája.

Anita, Bianka, Erzsébet (Fotó: Metropol/ KB)