A határozati javaslatot a Fidesz terjesztette elő, azt követően, hogy egy hangfelvétel szerint a főváros lakópark építésének céljára értékesíteni kívánja a Mocsárosdűlő egyik (270 ezer négyzetméteres) területét. Ezt a kerület ellenzéki polgármestere „hisztériakeltésnek” nevezte.

Bús Balázs, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője, a III. kerület korábbi polgármestere az ülésen felidézte, hogy az „Anonymus” által jegyzett hangfelvételek szerint a területen egy 1100 lakásos lakópark kialakítását tervezi a főváros, és erről megállapodást kötöttek Kiss Lászlóval (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), a III. kerület polgármesterével.

Felidézte, hogy az önkormányzat az előző választási ciklusban változtatási tilalmat rendelt el a teljes zöldterületre.

Ugyanakkor – folytatta – a Fővárosi Önkormányzat 2021 áprilisában módosított településszerkezeti terve szerint csak a Mocsárosdűlő 650 ezer négyzetmétere kapott természetközeli besorolást és kimaradt a maradék 270 ezer négyzetméter.

Ebben a helyzetben kérik a teljes terület védelmét – mondta a képviselő.

Kiss László polgármester „hisztériakeltésnek” nevezte a Fidesz eljárását.

Hangsúlyozta, hogy nincs és soha nem is volt szándékukban lakópark építése a területen, illetve mindig is a zöldterület megóvására törekedtek.

Az értékesítésre és lakópark építésére vonatkozóan soha semmilyen megállapodást nem kötöttek senkivel – szögezte le.

Kiss László hozzátette: szerinte a Fidesz is pontosan tudja, hogy nem mond igazat.

Nem létezik semmilyen, a Mocsárosdűlőre vonatkozó szabályozási terv, így semmilyen építkezésnek nem adottak a feltételei – tudatta.

Ebben a helyzetben azt javasolta valamennyi képviselőnek, hogy szavazzák meg a Fidesz előterjesztését.

Az ülésen a Fidelitas aktivistái „Nem akarunk lakóparkot a Mocsárosdűlőn”, illetve „El a kezekkel a Mocsárosdűlőtől!” – feliratú transzparenseket feszítettek ki, az arcukon pedig „SOS Mocsárosdűlő” feliratú maszkokat viseltek.