A Bogdáni úti buszvégállomásnál találkozott volna egymással Bozóki Judit és kolléganője, Ági január 7-én, pénteken éjfél körül. Mivel a rendezvényszervező hölgy hamarabb odaért, gyalog elindult kolléganője elé a Szentendrei út irányába. Mint mondja, egy „belső sugallat” hatására a sötét út másik oldalán gyalogolt, és egy benzinkút háta mögött rátalált a magatehetetlen Péterre.

Bozóki Judit önzetlenül segített a bajba jutott férfinak Fotó: Bozóki judit

Ha Judit nem arra sétál, tragédia történhetett volna

A fiú kulcsai a nyakában lógtak, nála volt a telefonja, de nem volt olyan állapotban, hogy feloldja. Így talált rá Judit.

„Munkába menet történt, egy különleges ügyfél kívánsága miatt jártunk arra ilyen lehetetlen időpontban. A véletlenek sorozata előzte meg az esetet. Kivételesen busszal mentem ki Óbudára. Korábban értem oda emiatt, ezért gyalogolni kezdtem. Éppen telefonon beszélgettünk a barátnőmmel, és közben arra gondoltam: most át kéne mennem a túloldalra. Ott vettem észre a földön fekvő embert” – mesélte a Metropolnak.

Mindenki rohant segíteni: csapatmunka volt az életmentés

A hölgy azonnal értesítette a 112-t. A mentők kiérkezéséig tapodtat se mozdult Péter mellől. A fiatalember magánál volt, de a kérdésekre nem tudott válaszolni, amikor pedig megpróbált felülni, eldőlt. Juditék ezért stabil oldalfekvésben tartották.

A barátnőm, Ági elrohant a benzinkútra, hátha talál szemtanúkat.. Rögtön bezártak és jöttek ők is segíteni, az egyik kutas lány rá is adta a kabátját a földön fekvő Péterre. Annyit tudott mondani a fiatalember, hogy Szentendrei út… nem tudtuk, ez mi. Felmerült bennünk, hogy epilepsziás rohama lehetett, vagy elesett, netán megverték” – árulta el a részleteket az életmentő nő, aki szerényen kitartott amellett, hogy ő nem hős, csak egy hétköznapi édesanya, aki bármikor megtenné ezt újra. Hangsúlyozta, hogy nemcsak rajta múlt, hanem a barátnője, a benzinkutasok és a mentősök közös munkájának volt köszönhető, hogy a férfi túlélte.

A Facebookon talált egymásra Judit és Péter

Miután a mentők elvitték a fiút, nem tudtak információt szerezni a hogylétéről, ezért a III. kerület/Óbuda Facebook-csoportban kutattak a fiú után. Itt találtak egymásra a történet szereplői.

Peti megkeresett engem és írt nekem, hogy nagyon hálás mindenért. Szerintem ez természetes, bennem fel sem merült, hogy ott kéne hagynom. Bármikor ezt tenném” – mondta Judit, akinek nagyon jólesett Péter üzenete, és az is, hogy rengeteg ember mondott neki köszönetet a poszt alatt.

Péter hazafele menet az utcán esett össze rövidnadrágban a mínusz 4 fokban Fotó: Kiss Péter Olivér

Megszólalt a bajba jutott fiú is

A hétvégét követően Pétert kiengedték a kórházból, úgyhogy már otthon, a családja körében pihen. Lapunk megkereste a fiatalembert is. Kiderült: nem beteg, hanem a barátainál bulizott, és a közelben lévő lakásába tartott hazafelé, ezért volt rajta csupán egy papucs, rövidnadrág és egy lenge pulóver a –4 fokos éjszakában. Nincs krónikus betegsége, egyszerűen rosszul lett az utcán.

„A lánybarátom kikísért a lépcsőházból, utána már sötétség. Néhány képre emlékszem, például hogy próbáltam hazajutni, de elvesztettem a kontrollt. Innentől már csak foltokra emlékszem. Következő emlékem, hogy már a kórházban vagyok csövekkel, meg katéterrel. Amikor bekapcsoltam a telefonomat, akkor láttam, hogy mindenki írogat és keres, nem értik, mi történt velem” – mondta el, hozzátéve: ha nem találják meg hamar, ahogy a kemény hidegben fekszik az utcán, biztosan halálra fagy. Pétert a kórház előtt már édesanyja várta, azóta is ő vigyáz vidéki otthonukban rá.

Mindössze ennyi ruhában feküdt a hideg betonon Peti Fotó: Kiss Péter Olivér

Néhány óra alatt végzetesen kihűlhet egy ember

Ha a bőrünk közvetlenül ki van téve az extrém hidegnek, már 30 perc elteltével fagyási sérüléseket szenvedhetünk, egy óra alatt ezek már amputációval járó súlyos kárt is okozhatnak, néhány óra alatt pedig végzetesen kihűlhet egy ember. Ha mínuszok vannak, és földön fekvő embert látunk, rögtön értesítsük a mentőket!