Az Öböl-klán nevű kartell csütörtökön vette át az irányítást öt északi tartomány – Choco, Sucre, Bolívar, Antioquia és Córdoba – összesen 138 körzete felett azt követően, hogy az António Usuga – másnéven Otoniel – kiadatásáról szóló döntést bejelentették.

drogkartell

Durva akcióban van az Öböl-klán Fotó: Getty Images/illusztráció

A blokád alá vont településeken bezáratták a boltokat, iskolákat, felfüggesztették a tömegközlekedést, és felszólították az embereket, hogy maradjanak otthon.

Elemzők szerint a blokád azt bizonyítja, a kolumbiai hatóságok még mindig nem tudtak úrrá lenni az országban garázdálkodó bűnbandákon, kiemelve, hogy ismert bűnözők elfogása még nem jelenti azt, hogy a latin-amerikai ország megszabadult a bűnbandák jelentette biztonsági fenyegetéstől.

Ivan Duque kolumbiai elnök vasárnap mindazonáltal elszigetelt incidensnek nevezte a blokádot, és hangsúlyozta, hogy vezetői eltávolítása után a kartell meggyengült. A rendőrség több mint egymillió dollárt ajánlott fel a bűnbanda három új vezetőjének a kézre kerítéséért.

Elkészült a Metropol Nagy Budapesti Korrupciótérképe! Nézd meg, melyik kerületben mennyit loptak – kattints a milliárdokért!