A kaliforniai Oakland állatkertjében megkezdték a Zoetis amerikai gyógyszergyártócég állatok számára kifejlesztett, koronavírus elleni kísérleti vakcinájának beadását.

Az oaklandi állatkert közlése szerint második körben a majmok, denevérek és sertések kerülnek sorra az immunizálásban.

Az állatkert munkatársai mindeddig a távolságtartásra, elkülönítésre és védőfelszerelésre helyezték a hangsúlyt. Alex Herman állatorvos reményét fejezte ki, hogy a védőoltásnak köszönhetően jobb védelmet tudnak majd nyújtani az állatoknak.

Az állatkert a különös bejelentés mellett még egy képet is töltött fel a Facebook-oldalára, ahol éppen az egyik lakójuk kapja meg a dózisát.

As part of Zoetis' ongoing commitment to help those who care for animals in our communities, they are donating more than…

Posted by Oakland Zoo on Friday, July 2, 2021

Az állategészségügyi termékeket gyártó Zoetis közleményben tudatta, hogy több mint 11 ezer dózis védőoltást ajándékoz mintegy 70 amerikai állatkertnek.

Első alkalommal a San Diego-i állatkertben oltottak be emberszabású majmokat márciusban a Zoetis készítményével, míg a szer második dózisát három héttel később kapták meg. Januárban ugyanis nyolc gorilla fertőződött meg koronavírussal, bár tüneteik enyhék voltak és időközben már meggyógyultak. Feltételezések szerint az emberszabású majmok egy tünetmentes gondozótól kaphatták el a fertőzést.