A kormány tizenkét éve családbarát kormányzást folytat, amelynek kiemelt eleme az idősek támogatása, megbecsülése, anyagi jólétük garantálása, ezt szolgálják az elmúlt időszak kormányzati döntései. Mivel az emelés év elejétől visszamenőleges hatályú, ez azt jelenti, hogy júliusban, amikor először folyósítják az emelt nyugdíjat, hat hónapi összeget egyben fizet ki az államkincstár.

A miniszterelnök múlt hét csütörtökön írta alá a nyugdíjemelésről szóló rendeletet Fotó: Facebook

Kiszámoltuk, mit jelent mindez egy átlagos nyugdíjas számára. Mivel az átlagnyugdíj idén januártól 160 960 forint, a 3,9 százalékos emelés havi 6277 forint pluszt jelent. A januártól júniusig fizetendő különbözet tehát 37 665 forint, amit a meglévő havi összeghez hozzáadva 198 625 forintot kapunk, vagyis a júliusi folyósításkor egy összegben csaknem 200 ezer forintot kap egy átlagos nyugdíjas. Az év eleji 5 százalékos emelés után így összesen 8,9 százalékkal emelkednek idén a nyugdíjak.

3,9 százalékos emelésről döntött a kormány Fotó: Shutterstock

Ráadásul még nem is biztos, hogy ez a vége, hiszen a törvény előírja: ha az éves infláció magasabb, akkor novemberben annak megfelelően kell kiigazítani a nyugdíjakat. A Magyar Nemzet Bank e heti inflációs előrejelzése alapján nyáron akár 2,5–4,8 százalékos kiegészítő kompenzációt is kaphatnak a nyugdíjasok.

A nyugdíjasok visszakapták a 13. havi nyugdíjat is

Ráadásul idén már a 13. havi nyugdíj teljes összege is járni fog a nyugdíjasoknak, mivel tavaly úgy döntött a kormány, hogy először részlegesen, idén pedig már teljes összeggel ismét bevezeti a pluszhavi juttatást. Emlékezetes, hogy a Fidesz–KDNP kormányzása előtti időszakban a Bajnai Gordon-féle vezetés 2009. július 1-jétől eltörölte a 13. havi nyugdíjat. Ezt most nem csupán visszaállította az Orbán-kormány, de a januári és a mostani emeléssel együtt az idén gyakorlatilag egy 14. havi juttatást is kapnak a nyugdíjasok.

A nyugdíjak vásárlóértéke 2010 óta már több mint 10 százalékkal nőtt, nominálisan pedig 59 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a júliusi korrekcióval. Ezen felül a nyugdíjasok az elmúlt öt évben közel 900 milliárd forint extra kifizetést is kaptak Erzsébet-utalvány, rezsiutalvány nyugdíjprémium és 13. havi nyugdíj vagy ellátás formájában.