144 éve nyitották meg a Nyugati pályaudvart

1877-ben ezen a napon nyílt meg a főváros egyik legrégebbi fejpályaudvara, a Nyugati pályaudvar. A mai épület helyén álló első pályaudvart Pesti Indóháznak hívták, 1846-ban innen indult el Magyarország első vasútvonala Pest és Vác között. A növekvő vasútforgalom miatt az Indoházat elbontották, és helyére 1874–1877 között felépítették a Nyugati pályaudvart, amelynek terveit az osztrák August de Serres építész és a később az Eiffel-toronyról világhírűvé vált párizsi Gustave Eiffel cége készítette. A vasútállomás a nevét nem az elhelyezkedéséről és nem az onnan induló vonatok úti célja alapján, hanem az építkezést finanszírozó vállalatról, a Nyugati Vasúttársaságról kapta.

A Nyugati pályaudvar 1900-ban (Fotó: Facebook)

Rá se fogunk majd ismerni a Nyugatira

Amikor a pályaudvart megépítették, igazi építészeti bravúrnak számított, sőt vasszerkezete a maga korában technikai bravúrnak számított. Azonban az utóbbi időben az épület állapota jelentősen leromlott és felújításra szorul. A jövőben pedig teljesen megújul a pályaudvar és annak környezete is. Átalakul a pályaudvar vasúti közlekedése, megújulnak az aluljárók, az utastájékoztató rendszer, a vasútállomás melletti buszpályaudvar megszűnik, és a helyére zöld parkot létesítenek.

Ma zárul a lomtalanítás a XXIII. kerületben

Ma befejeződik a lomtalanítási időszak Soroksáron. Fontos, hogy a felesleges, nagydarabos szemeteket ma 18 óra után kell kihelyezni, úgy, hogy az ne zavarja sem az autós, sem a gyalogos forgalmat. A lomok elszállításáról az FKF munkatársai a kihelyezést követő napon gondoskodnak.

Nyílt napot tartanak az ELTE Gazdaságtudományi karán

Ma 9–13 óra között nyílt nap várja az érdeklődő középiskolásokat és szüleiket az ELTE Gazdaságtudományi Karának Rákóczi úti Q épületében. 17 órakor a szülőknek külön tájékoztatót tartanak. A szervezők azt kérik az érdeklődőktől, hogy az ingyenes eseményre előzetesen regisztráljanak, és a nyílt nap helyszínén viseljenek maszkot.

Ma van az animáció világnapja!

2002 óta ezen a napon ünnepeljük az animáció világnapját. A jeles nap megünneplését 2002-ben a Nemzetközi Animációs Filmszövetség (ASIFA) kezdeményezte, 1982. október 28-án vetítették az először rajzolt mozgóképet Párizsban. A jeles napon erre az alkalomra és az animáció társadalmi szerepére emlékezünk. 1981-ben Rofusz Ferenc: A légy című alkotása nyerte a legjobb animációs filmért járó Oscar-díjat. A film 4 percben egy légy történetét mutatja be.