RETRO RÁDIÓ

Rémisztő valóság Kijevből! Ilyen most az ukrán front





Záródik az ostromgyűrű Kijev körül, az emberek egy része utolsó erejével menekülne ugyan, de rettegnek, hogy út közben támadás éri őket. Többen elmesélték a Borsnak: aggódnak szeretteikért, akik ingadoznak a maradás és a menekülés között.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.03.03.
félelmetes helyzet

Élete árán. Egyre aggasztóbb hírek érkeznek az ostromolt ukrán fővárosból, Kijevből. Az utcák néptelenek, a hátborzongató csendet csak az időnként, éppen lapzártánkkor is felharsanó légvédelmi szirénák hangja töri meg – írja a Bors.

A lakosság bunkerként használja a metróállomásokat. Nikolett viszont veszélyes utakon fuvarozza kollégáit Fotó: Aris Messinis / STF / AFP

Metróban élnek

A Kijevben maradt emberek jobbára a metróállomásokból kialakított óvóhelyeken, garázsokban vagy éppen pincékben, szuterénekben húzzák meg magukat, sokan azonban nem tudják eldönteni, hogy el merjenek-e indulni az ostromgyűrű bezárta előtt, avagy maradjanak az életveszélyes, de jelenleg biztos menedéket nyújtó alagsorokban és óvóhelyeken. Egy helyi nő magyar származású munkatársait próbálja kimenekíteni, amíg lehet.

Kiégett tank az északi külvárosban Fotó: REUTERS/Serhii Nuzhnenko

Rettegnek a támadástól

„Az első napokban kihoztuk a munkatársak egy részét, háromkocsinyi embert sikerült is” – mesélte a Borsnak Nikolett. A következő kocsival másnap indultak volna el, azonban ezzel már alig pár ember mert elindulni:

„Sokan az utolsó pillanatban visszamondták, mivel attól rettegtek, hogy támadás éri őket, és inkább a helyükön maradtak, többen egy mélygarázsba húzódtak, ott töltik azóta a nap nagy részét” – mesélte.

Ölelkező család a metró aluljáróban Fotó: Aris Messinis / STF / AFP

Imádkoznak értük

„Pár ember mégis úgy döntött, hogy nekivág az útnak, őket Lviv felé próbáljuk kivinni. Úgy tudjuk, hogy egyelőre rendben vannak, azonban most pár órája elvesztettük velük a kapcsolatot, egy férfi tolmácsunkat pedig szintén nem tudjuk elérni, csak reméljük, hogy biztonságban vannak” – reménykedett. Egy másik asszony az apósát félti:

„Nagyon idős, és nem mert elindulni, emellett attól is félt, hogy lelövik valahol. Egyedül él Kijevben, mi jó ideje Magyarországon, a feleségem mindennap könyörög neki, hogy induljon el, amíg nem késő. Attól félünk, hogy addig húzza a dolgot, míg körbezárják Kijevet, és akkor nem lesz menekvés, segítsége sem” – aggodalmaskodott a férfiért. Hozzátette, hogy ők is Lviven keresztül szeretnék Lengyelországba juttatni a nyugdíjast. Egy fiatal nő a barátait győzte meg arról: induljanak meg Kijevből a magyar határ felé.

„Meggyőztük őket, hogy most vagy soha, induljanak el, mi itt várjuk őket, lemegyünk értük a határhoz. Ha minden igaz, kocsival indultak útnak, innentől imádkozunk értük” – mondta Nikolett a Borsnak.

 





Ezeket olvastad már?
Földönkívüli lávatavat fedezett fel a NASA - Videó

Földönkívüli lávatavat fedezett fel a NASA - Videó

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás