Népünk szíve megsajdult, amikor megláttuk lesoványodva. Mindenki azt mondja, hogy könnyek szöktek a szemébe” – szólaltatott meg az ottani köztévé egy szalmakalapos férfit.

A kommunista ország 37 éves diktátora valóban fogyott, ám messze nem csontsoványra. Korábban csaknem másfél mázsát nyomott – 140 kilogramm volt a súlya -, és abból adott le a közelmúltban legfeljebb húsz kilót. Mivel 170 centiméter magas, testtömegindexe jelenleg is bőven az optimális felett van.

Egyes dél-koreai elemzők szerint Kim Dzsong Un egészségi állapotának javítása végett fogyókúrás étrendidőszakon van túl, mások viszont úgy vélik, betegség állhat a súlyvesztés mögött.

Május 24-én így nézett ki a diktátor Fotó: MTI/EPA/KCNA

Kim sokat iszik szeszes italokat, dohányzik és családjában előfordultak szívproblémák. Mind nagyapja – Észak-Korea diktátor-dinasztiájának megalapítója -, mind apja szívbajban haltak meg.

A diktátor fizikai vagy egészségi állapotának taglalása szigorúan tabutéma a kommunista országban, ezért is keltett feltűnést a nemzetközi sajtóban is, hogy a phenjani állami televízió ennek a kérdésnek szentelte műsorideje egy részét.

Így néz ki most Kim Dzsong Un