A hazai számlákban a lakosság egészét alapul vevő átlagfogyasztásig minden felhasználó továbbra is a rezsicsökkentett árat fizeti. Csak az e feletti mértéket kell a magasabb áron kifizetni. A magyar kedvezmény eredményességét támasztja alá a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és az osztrák szabályozó hatóság júliusban közzétett legfrissebb közös felmérése – írja a Ripost.

Az adatok szerint Budapesten volt a legolcsóbb a lakossági gáz, és a 2. legolcsóbb a lakossági áram az európai fővárosok közül. Bécsben majdnem hétszer annyiba kerül a gáz, Prágában is hatszor, Bukarestben csaknem két és félszer, Varsóban és Pozsonyban pedig kétszer.

Az áramárakat nézve több mint ötször kedvezőbb a fogyasztói ár itthon, mint Európa többi részén. Egyedül Szerbiában került valamivel kevesebbe 1 kWh villamosenergia a nyár közepén. A pozsonyi áramár a kétszerese a budapestinek, és a varsói is ehhez közelít, Bécsben pedig négy és félszer kerül többe a villany, mint nálunk.

A jelentés szerint egy kétkeresős, gyermektelen magyar háztartás jövedelmének mindössze 2,6%-át viszi el az áram- és a gázszámla kifizetése, így Budapest ezen a téren Európában a 2. legjobb helyen áll, egyedül Luxemburg tudta lekörözni.

Több mint ötször kedvezőbb az áram fogyasztói ára itthon, mint Európa többi részén Fotó: Délmagyarország