Ezért kell ma csokit enni

Hogy a csokit mindenki szereti, bizonyítja az is, hogy ma van a csokoládé egyik világnapja. Mert hát a csokoládét nem lehet elégszer megünnepelni, úgyhogy mindenki ünnepelhet bátran, a lelkes csokirajongók ugyanis számos más napot is a csoki jeles napjává tettek, hogy bátran ünnepelhessék meg – gyakorlatilag bármikor – közkedvelt édességüket. A csokit Európában néhány forrás szerint 1550-ben ismerték meg. Az azóta világszerte igen népszerűvé vált csemegének mára már különböző fajtáit is ünnepelhetjük. Így külön napja van az ét-, a tej- és a fehér csokinak, sőt december 16-án még a „csokoládéval bevont akármiről” is megemlékezhetünk.

Gombóc Artúr így vélekedett a csokoládéról:

Ha arról faggatták a Pom Pom-mese hősét, hogy milyen csokoládét is szeret a legjobban, ő rávágta, hogy „a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét, a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét, és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon”.

Tények a csokoládéról

– A magas kakaótartalmú étcsoki (70% feletti) flavonoidjai jótékony hatással vannak az agy működésére.

– A csokoládé feniletilaminja felelős a boldogságért, mert serkenti a boldogsághormon termelődését.

– Kimutatták, hogy a mértékkel fogyasztott csokoládé segítheti a diabétesz megelőzését.

– Arcpakolásként feszesítő, frissítő hatású, lassítja az öregedési folyamatokat.

Fotó: Pixabay