RETRO RÁDIÓ

Nem semmi! Háromgyermekes édesanya és exnyomozó is iskolaőrnek állt





Idén 478 oktatási intézményben kezdték meg szolgálatukat az iskolaőrök, köztük Pogács Melinda háromgyermekes édesanya és dr. Merl József egykori nyomozó, aki új munkája előtt sofőrként dolgozott.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.16.
újrakezdés

Szeptember elsején megkezdték munkájukat az iskolaőrök, akiknek a legfőbb feladatuk megakadályozni az iskolában felmerülő konfliktusokat, bántalmazásokat. Összesen 1409 jelentkezőből nagyjából 500-an mentek át a pszichológiai és egészségügyi vizsgálaton, és kezdhették meg a tanfolyamot, ahol pszichológiából, pedagógiából és rendőri ismeretek tárgykörben kaptak képzést, ebből vizsgázniuk is kellett. A Metropol találkozhatott két iskolaőrrel, Pogács Melindával és dr. Merl Józseffel, akik izgatottan kezdték meg munkájukat.

478 oktatási intézményben kezdték meg szolgálatukat az iskolaőrök (Fotó: Getty Images)

„Büszkék rám a gyermekeim”

Pogács Melinda 2018-tól a Budapesti Komplex SZC Mándy Iván Szakközépiskolája és Szakiskolájában dolgozott biztonsági őrként.

- Az intézmény kért fel arra, hogy végezzem el a programot és legyek itt iskolaőr. Örömmel mondtam igent, mert szeretek itt dolgozni, szeretem a gyerekeket és jól kijövök velük. Nagyon jó és magas színvonalú képzést kaptunk, bár nem volt könnyű elvégezni – kezdte Melinda, aki elég határozottnak tartja magát ahhoz, hogy gördülékenyen el tudja látni a feladatát.

- Nem ijedek meg a konfliktusoktól, a diákok eddig is bizalommal fordultak hozzám, ha gondjuk akadt. Szerencsére testi sértéssel nem volt még dolgom, de szóbeli szidalmazásnál, vitáknál már többször kellett közbeléptem, és ezeket megoldanom. Három gyermekem van, akik nagyon büszkék rám, általuk pedig mindkét oldalról belelátok az iskolai életbe.

Melinda három gyermek büszke édesanyja (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

25 évig volt nyomozó

Dr. Merl József jogász 25 évig dolgozott nyomozóként, tíz éve szerelt le.

- Sofőrként dolgoztam az elmúlt időszakban, a járvány miatt azonban az én munkám is veszélybe került. Ekkor láttam az iskolaőri program felhívását. Kicsit utánanéztem és nagyon tetszett a munkakör. Másnap bementem a kerületi őrsre, ahol nagyon örültek a jelentkezésemnek – mesélte az 51 éves József, aki szeptember elsején megkezdte a szolgálatát a XVI. kerületi Csonka János Technikumban. A diákok nyitottan és jókedvűen fogadták, az iskolaőr pedig úgy érzi könnyen szót ért velük, és jól tudja majd kezelni az éles szituációkat.

- Igen alapos és profi képzést kaptunk egyetemi tanároktól és a vizsgák sem voltak könnyűek, teljesen felkészítettek minket. Nyomozóként dolgoztam, de szeretem az új kihívásokat és szerintem iskolaőrként ezt megtaláltam. Szeretem az új kihívásokat, és szerintem iskolaőrként ezt megtaláltam. A gyerekekkel pedig jól kijövök, felneveltem négyet és már van egy kicsi unokám is. Mindannyian nagyon támogatnak, az első nap hazavihettem az egyenruhámat, amiben azonnal lefotóztak – mosolyodott el János.

József szereti az új kihívásokat (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Bilincs, gumibot és könnygáz van náluk

Az iskolaőrök a rendőrség állományába tartoznak, de nem rendőrök. Azonban van náluk bilincs, gumibot és könnygáz is. Ezt azonban csak kiemelten indokolt esetben használhatják.

Mit kell tudni az iskolaőrökről?

  • Nevelési-oktatási kérdésekben javaslatot nem fogalmazhatnak meg

  • Tanítási időben teljesítenek szolgálatot, azaz akkor megtalálhatóak az épületben

  • Kizárólag a biztonsági kérdésekbe szólhatnak bele

  • Az iskolaőr nem rendőr, nem állít elő, ne fog el, nem hallgat ki, és a rendőr sem iskolaőr

  • Az iskolaőrök egyenruhában végzik a munkájukat, szolgálati igazolványuk, jelvényük van.

     





    Ezeket olvastad már?
    Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

    Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

    Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

    Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

    Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

    Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

    Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

    Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás