Tombol a negyedik hullám Romániában, nagyon sok a súlyos beteg. Az oltási kormányzati portálon keresztül üzennek az orvosok: Ne játsszatok az életetekkel!

Egész családok, kisbabák is kerültek kórházba az utóbbi időben súlyos tünetekkel, sajnos sokan csak a betegség előrehaladott állapotában fordultak orvoshoz – írja a Ro Vaccinare.

Megtudtuk: rengeteg az olyan eset, hogy egész családok együtt kerülnek kórházba, az egy hónapos csecsemőtől a 16-17 éves tinikig.

Már teljes családok, csecsemők is kórházba kerülnek Fotó: Shutterstock/illusztráció

A legtöbb esetben a szülők nincsenek beoltva

Az utóbbi napokban nagyon sok családot kellett beutalni kórházba. A szülők nem voltak beoltva, még azok sem, akik kockázati csoportba tartoznak. Ők az egész családot megfertőzik, és így gyakori, hogy teljes család idekerül. Vannak a fertőzöttek között újszülöttek és 3-4 hónaposak is. Ugyanakkor nagyon sokan későn jelentkeznek, amikor a betegség már előrehaladott állapotban van, a 8-9. napon. Ilyenkor sokan lélegeztetőgépre vagy intenzív osztályra kerülnek. Ha legalább a betegség első napjaiban orvoshoz fordulnának, akkor jobban tudnánk segíteni rajtuk” – üzente dr. Simin Aysel Florescu, a Bukaresti Victor Babes Fertőző és Trópusi Betegségek Klinikai Kórházának vezetője.

A szakember szerint a negyedik hullám olyan, mintha egy abszurd filmben lennénk.

A doktor, aki 20 éves tapasztalattal rendelkezik a fertőző és járványügyi betegségek kezelésében, arra kér mindenkit, hogy ne játsszon a családtagjai életével, forduljanak időben orvoshoz. Ha későn jössz, akkor már semmit sem tehetünk érted” – írja .

Aggodalomra ad okot az, hogy sokan az interneten keresnek gyógymódot, oltásellenes oldalakon tájékozódnak és gyógynövényekkel próbálnak túljutni a koronavíruson.