Még csak kánikula sem kell ahhoz, hogy a napon álló, zárt autóban akár 10 perc alatt életveszélyesen magas legyen a hőmérséklet. A kinti 30 fokos melegben ugyanennyi idő alatt 70 fokra forrósodhat az autó belseje. Az ilyen magas hőmérsékletnek kitett kisgyermek vagy háziállat rövid időn belül súlyos egészségkárosodást szenvedhet, de akár halállal is végződhet a pár percnyi figyelmetlenség. A tragédiák megelőzése érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal idén is várja azon vendéglátó- és kereskedelmi helyek, valamint magánemberek jelentkezését, akik készek jól látható helyre (pl. az üzletek bejárati ajtajára) kiragasztani a „Ne hagyj az autóban” matricát. A martica, amely akár életet is menthet, itt igényelhető.

Életet menthetsz egy figyelmeztető matricával Forrás: Nébih

A tűzforró buszban lelte halálát a 4 éves Inez Flóra

Pár hete Tomajmonostorán történt tragédia ilyen figyelmetlenség miatt. A helybeli iskola és óvoda busza június 7-én reggel felvette a 4 éves Inez Flórát, aki azonban nem szállt le a többi gyerekkel, és eddig tisztázatlan körülmények között senki nem vette észre, hogy a kislány a buszban maradt. A sofőr, T. István mindezt csak hosszú órák múlva vette észre, amikor a járműhöz ment. A kislányt helikopterrel szállították a debreceni kórházba, azonban az orvosok erőfeszítései ellenére három nap múlva elhunyt.

Ötéves kisfiút felejtett a kocsiban az anyuka az Egyesült Államokban

Hétfő délután szörnyű tragédia történt Texasban. Egy édesanya, miközben másik gyermeke születésnapi buliját készítette elő, ötéves kisfiát a felforrósodott kocsijukban hagyta. Csak órákkal később jutott eszébe saját gyermeke holléte, de ekkor már késő volt, a kisfiúnak csak a holttestét találta meg.