Ne féljünk a kínai sárkánytól: az iPhone-chip jöhet, de a vakcina már nem?





Kínából jött a vírus, de ez nem jelenti azt, hogy nem jöhet onnan a segítség! Rengetegen várják a megváltást a keleti országtól!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.20.
járvány elleni védekezés

Kína megítélése megosztó, hiszen rengeteg mindent ott gyártanak, és annak hamisítványát is. Ám ne feledjük, hogy Kínában száguld 250 km/h sebességgel a vonat, bizonyára sokan láttunk képet Sanghaj Pudong negyedéről, ahol egymás mellett sorakoznak a felhőkarcolók, dübörög a high-tech ipar, és nem utolsó sorban gyógyszeralapanyag gyártásban is kiszolgálja Kína a világot. Kína negatív megítélésének táptalaja, hogy mindannyiunk közös rémálma, a koronavírus is Kínából jött, nem csak az Iphone chipek.

Kínai gyógyszeripar a csúcson

„Ugyanúgy, mint minden más iparágban, a gyógyszeriparban is vannak bizonyos összetevők, alapanyagok, amelyeknek gyártását kiszervezik, ez úgy néz ki, hogy Amerika vagy mondjuk Németország szerződést köt Kínával, átadja a technológiát és kiviszi Kínába a gyártást, mert olcsóbb. Így például a világszerte használt, generikus gyógyszeralapanyagok 80 százalékát Kínában és Indiában gyártják úgy, mint a paracetamol 60-70, a penicillin 90 és az ibuprofén 95 százalékát”-számol be a Metropolnak Salát Gergely Kína szakértő.

Fotó: AFP

Nyugati orvoslás régóta jelen van Kínában

„Kínában az orvoslás más, mint nálunk. Egyszerre van jelen a modern, nyugati orvoslás, és a hagyományos, ősi kínai gyógymód. Az egyetemen az orvostanhallgató választhat, hogy a nyugati vagy a keleti orvoslást tanulja, a kórházban pedig a beteg dönt, hogy melyiket választja, és persze van, hogy keverik a kettőt. Az elmondható, hogy egyre nagyobb szerepe van a nyugati orvoslásnak Kínában.”- folytatja a sinológus, aki többek között azt is elmondta, hogy nem rég beszélt egy Sanghaj-i ismerősével, aki éppen egy gyógyszergyárat látogatott, és kiderült, hogy a cég egész vezetősége, a mérnökök, mindenki Amerikában szerezte meg a PhD fokozatát, vagyis gyakorta előfordul, hogy a kínaiak nyugatra mennek tanulni az orvoslást, majd hazahozzák a kint megszerzett tudást.

A kétféle gyógymódot valahogy úgy lehet elképzelni, hogy ha Kínában valakinél felmerül a vakbél műtét kérdése, akkor természetesen megműtik, és nem akupunktúrával próbálják kezelni, de ha kisebb, kevésbé komoly egészségügyi problémája van valakinek, lehet inkább a természetes gyógymódot választja. A nyugati típusú fájdalomcsillapítók, nyugtatók is jelen vannak az országban, és azokat a kínaiak is szedik. Tehát ha azt gondolnánk, hogy Kína mindent teával gyógyít, és le van maradva a nyugati orvoslás terén, akkor hatalmasat tévedünk.

A Sinopharm egy világszínvonalú cég

Kína nemzetközi tekintélye természetesen megrendült a koronavírus miatt, így érthető, hogy Kína mindent megtesz, mint felelősségteljes nagyhatalom. A Salát Gergely kiemeli, hogy a kínai vakcinára vonatkozó adatok elérhetőek a magyar hatóságok számára is, minden dokumentálva van. „A Sinopharm egy nagy állami oltóanyaggyártó cég, a legnagyobb Kínában, világszínvonalú. Magának a kínai államnak pedig természetesen nem érdeke, hogy akár egy kisebb probléma esetén is a CNN vezető hírei közé kerüljön egy kínai vakcina.„

Fotó: AFP

Kínában modern gyógyszergyárak vannak

„A kínai eredettől nem kell félni. Jelenleg Magyarországon, Európában, sőt szerte a világon forgalmaznak olyan gyógyszereket, amelyek alapanyagát Kínában gyártják. Ha belenéznünk otthon a gyógyszeres dobozba szinte biztos találunk olyan gyógyszert, ami Kína nélkül nem jöhetett volna létre. Az a probléma, hogy a fejekben az van, hogy egy koszos pajtában katyvasztják a vakcinát, holott olyan hipermodern gyógyszergyárak vannak Kínában, hogy egy nyugati ember is csak pislog ”- osztotta meg gondolatait a Metropollal egy gyógyszertörzskönyvező szakember.

Szakértők már ellenőrizék a Sinpharm gyárat

Müller Cecília is bízik a keleti segítségben

Az operatív törzs ülésén az országos tisztifőorvos bizakodóan nyilatkozott: „A kínai vakcina, úgynevezett inaktivált elölt vakcina, amely megbetegedést nem tud okozni, ilyen vakcinák 100 éve ismeretek, és bevált vakcinák, az hogy valami bevált, hatékony, hagyományos, régi múltra tekint vissza, az nem azt jelenti, hogy nem hatékony, ezen alapszik a járványos gyermekbénulásos vakcina vagy az influenza vakcina is. Szakértőink Kínában tartózkodnak, ahol a gyártás technológiáját ismertetik.”

Fotó: AFP

Csak a biztonságos vakcina megy át a szűrésen

Kacskovics Imre immunológus, az MTA doktora, az ELTE Természettudományi Karának dékánja is megerősíti, hogy komoly ellenőrzési folyamatokon megy keresztül a kínai vakcina is: „Bízzunk a magyar és az európai gyógyszerészeti hatóságokban, nem fogják átengedni, ami ártalmas”olvasható az ELTE Természettudományi kar Facebook-oldalán.

Az már világos, hogy Magyarország nem várhat a vakcinákra, ha nem tud folyamatosan Európára támaszkodni, éppen ezért nagyon jó gondolat egy olyan ország segítségét kérni, ami az egyik legnagyobb gyógyszeralapanyag gyártó a világon. Attól még, hogy valami Kínából jön nem biztos, hogy jobb vagy rosszabb, és reméljük, hogy a kínai vakcinával egy újabb fegyver lesz nemsokára a kezünkben a vírus legyőzésében.

Magyarországon a védőoltások beadása oltási terv alapján történik.

Regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet.





Ezeket olvastad már?
Deutsch Tamás: Magyar Péter háborúpárti

Deutsch Tamás: Magyar Péter háborúpárti

Megváltoznak a jótállási szabályok: ezeknél a termékeknél nő a jótállási idő!

Megváltoznak a jótállási szabályok: ezeknél a termékeknél nő a jótállási idő!

Lázár János: Ki hozza meg a magyar ember sorsáról a döntést?

Lázár János: Ki hozza meg a magyar ember sorsáról a döntést?

Kislányaikat féltik az édesanyák Pomázon – Ezt mondja a rendőrség az inzultálóról

Kislányaikat féltik az édesanyák Pomázon – Ezt mondja a rendőrség az inzultálóról

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás