Már több mint egy éve, hogy megjelent a koronavírus Magyarországon. A kezdetekkor új problémákkal szembesültünk, nem volt elég maszkunk, fertőtlenítőszerünk, és lélegeztetőgépünk. Azóta minden téren felzárkóztunk, aminek köszönhetően szinte már csak a vakcina terén szorulunk rá a külföldi gyártásra, de Debrecenben hamarosan oltóanyaggyár is épül.

A járvány harmadik hulláma miatt ismét sokan kerülnek kórházba, ahol sokaknak van szüksége oxigénre, lélegeztetőgépre. Ennek fényében örömteli, hogy ebből már a hazai prototípus is elkészült, amelyet Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára mutatott meg Facebookon.

Így néz ki a magyar prototípus (Fotó: Facebook/Dömötör Csaba)

„Egy évvel ezelőtt tömegeket foglalkoztató kérdés volt, hogy ha felfut a járvány, Magyarországnak lesz-e elég lélegeztetőgépe. Azóta sok nemzetközi szállítmány érkezett, de a kormány ezzel párhuzamosan jelentős támogatást nyújtott a hazai gyártókapacitások megerősítésére. A képeken látható lélegeztetőgép már magyar fejlesztés. Az első 10 prototípust a Semmelweis Egyetem kapja, ahol klinikai kutatásokban használják majd őket. . Más területen is csökkentettük a külföldi gyártóktól való függésünket: önellátóak vagyunk maszkokból és fertőtlenítőszerekből, Debrecenben pedig oltóanyaggyár épül. Ha „békeidőben” fontos, hogy a saját lábunkon álljunk, akkor járványidőszakban kétszeresen az ”– írta Dömötör.

A gépek személyre szabott terápiára is alkalmasak lesznek (Fotó: Facebook/Dömötör Csaba)

A lélegeztetőgépekre óriási szükség van (Fotó: Facebook/Dömötör Csaba)