RETRO RÁDIÓ

Mutánsvírusok: a fiatalok is veszélyben vannak





Míg az első és második hullámban a idős, krónikus betegekre jelentette a legnagyobb veszélyt a koronavírus-fertőzés, addig a mutánsvariánsok már az egészséges fiatalokra jelenti a nagyobb veszélyt.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.03.02.
járványhelyzet

Az elmúlt napokban regisztrált 4000 ezer fő feletti új fertőzöttségi mutatók is arról tanúskodnak, hogy már javában zajlik a harmadik hullám, ebben főként a fiatalok és a középkorúak vannak veszélyben. Nagyon fontos ezért, hogy minél többen éljenek a vakcinák lehetőségeivel. A szakemberek figyelmeztetnek, hogy kemény hetek állnak előttünk, amely esetleges további korlátozásokat is tartogathat.

A mutánsvírusok a felelősek a harmadik hullám berobbanásáért

Magyarországon úgy kezdődött el a harmadik hullám, hogy a második véget sem ért, és már itt is terjednek a koronavírus mutáns változatai – mondta szombaton Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Hozzátette: mivel a mutánsok más országokban is megemelték a fertőzésszámot, ezért arra lehet következtetni, hogy itt is hasonlóan alakul a járvány. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában osztotta kollégája véleményét, miszerint a járvány harmadik hullámában cirkuláló vírus súlyos megbetegedéseket okozhat.

A fiatalok és a középkorúak vannak a legnagyobb veszélyben

Az utóbbi néhány hétben azt figyelték meg, hogy csökken a súlyos betegek átlagéletkora, gyakrabban kerül kórházba olyan 40–50 éves ember, akinek semmilyen alapbetegsége nem volt. „A klinikai tünetek is némileg súlyosabbak, sokkal gyakrabban észlelünk lázat, köhögést, légúti tüneteket, ami azt mutatja, hogy a vírus nem csak abban veszélyes, hogy jobban terjed emberről emberre” – fogalmazott Szlávik János. A SOTE rektora is elmondta, hogy az egészségügy érzi a harmadik hullám hatását: A Covid-ellátó részlegek és az intenzív osztályok telítődnek, a lélegeztetőgépen lévők száma is folyamatosan nő. Ennek oka lehet több új vírusmutáció megjelenése, amelyek elsősorban a középkorúak és a fiatalok között „talán még jobban terjednek”, gyakran súlyos tüdőgyulladást okozva.

A vakcina az egyetlen esély a járvány megfékezésére

Ahogyan eddig is, úgy a harmadik hullám felfutásában is komoly teher hárul az egészségügyi dolgozókra. Merkely Béla az ellátórendszer terhelődéséről úgy fogalmazott, hogy „azért van még tartalék”, majd azt hangsúlyozta: az egészségügyi dolgozók vakcinációja miatt az ő munkaképességük és biztonságuk sokkal magasabb fokú, mint a járvány előző hullámaiban. A Semmelweis Egyetem munkatársai mintegy 70 ezer oltást adtak be eddig, számos idősotthonban is oltottak. A rektor várakozásai szerint az oltások beadása után esni fog a megbetegedések száma, súlyos lefolyású esetek pedig nem alakulnak ki. Merkely Béla szomorúnak nevezte, hogy a háziorvosok által az oltás felvételére értesítettek közül csak minden második ember jelenik meg. „Minden egyes vakcina-visszautasítás erősen megnöveli a fertőzés valószínűségét – fogalmazott a professzor. Majd hozzátette: a szív- és érrendszeri betegek különösen ki vannak téve a koronavírusnak, ezért nekik azt javasolta, hogy ne válogassanak az oltások között, hanem vegyék fel az első felajánlott vakcinát. Prognózisa szerint, ha az oltottak és a fertőzésen átesettek száma eléri a 6–7,5 milliós arányt Magyarországon, a járvány megáll. – Esélyünk van rá, hogy májusig nagyon jelentős mennyiségű vakcinát tudjunk felhasználni, és bizakodunk, hogy ebben az évben „teljes mértékben letudjuk a járványt” – mondta a professzor.

Újabb vakcinafajta érkezhet

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján elmondta, hogy új vakcina van láthatáron, így ismét bővülhet a paletta, ugyanis a Janssen-vakcina engedélyezésére mindössze két hetet kell várni. Ez ugyanúgy működik, mint a Szputnyik V és az AstraZeneca, de ennek előnye, hogy ebből csak egyet kell majd beadni. A szakember szerint nem érdemes válogatni az oltások között, de aki ezt mégis megteszi, akár hosszabb időszakot is veszíthet a védettség állapotából. „Kérem, hogy fogadják el a felkínált vakcinát” – mondta az országos tiszti főorvos.

Élmezőnyben járunk az átoltottság terén

Müller Cecília beszélt a hazai oltásprogramról, ahol örömtelinek vélte, hogy lakosságarányosan Málta és Dánia után Magyarország a harmadik legjobban átoltott országgá vált. Jelenleg 6,94 százalék az átoltottság.

Bezárhatnak a boltok és az általános iskolák

Megfontolandónak nevezte a plázák és az iskolák ideiglenes bezárását Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a Hír TV Magyarország élőben extra című műsorában pénteken. Hozzátetette: a kontaktusszámok csökkentése érdekében szükséges lehet korlátozni az üzletek nyitvatartását, amellett csak a létfontosságú üzletek lennének nyitva. A plázákban az emberek jelen vannak, találkoznak, és annak ellenére, hogy hordják a maszkot, vagy a kézhigiéniás rendszabályokat betartják, azért az mégiscsak tömeges gyülekezési lehetőség, amely a fertőzés terjedését segítheti. És akár egy ilyen rövid ideig tartó periódus is látványos eredményeket hozhat a fertőzések számának csökkentésében” – mondta. AZ NNK osztályvezetője az iskolai járványhelyzetről elmondta, hogy az adatok azt mutatják: a gyerekek körében erőteljesen terjed a fertőzés. Ezért megfontolandó, hogy egy rövid időre digitális oktatásra álljanak át az alsó tagozatos osztályok is. A felmerült korlátozások létjogosultságáról a következő hetek fertőzöttségi mutatói döntenek majd. Rusvai Miklós virológus szerint egészségügyi és járványügyi szempontból az iskolák bezárása mindenképpen hasznos lenne. Azonban nem csupán az egészségügyi szempontok számítanak egy ország életében. A virológus felhívta a figyelmet arra, hogy a döntéshozóknak figyelembe kell venniük az embereket is, hiszen sokan már unják ezt az egészet, és valószínűleg még jobban lázadoznának egy újabb zárás ellen. Az iskolák csak azért jelentenek veszélyt, mert ha kötelező, akkor nagyon sok embert mozgat. „A szülők viszik az iskolába, a nagyszülők hozzák haza a gyerekeket. Ha az iskolákat bezárják, akkor a szülők is részben otthonmaradásra kényszerülnek. Ez egy tökéletes, teljes lefékezése lenne az országnak járványtani szempontból. Ennél többet már nem tudunk tenni.”





Ezeket olvastad már?
Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás