Müller Cecília kifejtette, hogy néhány nap alatt 5–10 ezer fővel nőtt az aktív betegek száma, az elmúlt 24 órában 6494 új fertőzöttet találtak. Mostanáig december 7-én voltak a legtöbben lélegeztetőgépen (674-en) és december 8-án a legtöbben kórházban (8045-en), de ezek az adatok most megdőltek: kórházi kezelés alatt 8270-en állnak, lélegeztetőgépen 833-an vannak.

Hozzátette, ez súlyos terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre, naponta újabb kórtermeket kell megnyitni a koronavírusos betegek számára. Az országos tiszti főorvos elmondta, romlanak a környezet-egészségügyi adatok is, a vírus örökítőanyagának szennyvízben mért mennyisége gyakorlatilag valamennyi nagyváros esetében nőtt, emiatt a következő napokban még nem lesz javulás, „a fertőzöttek számának emelkedésével kell számolni”.

Megkezdődik a rendőrök és katonák oltása

Csütörtöktől vasárnapig történik majd meg a múlt hétről elhalasztott AstraZeneca-oltások beadása, még ma üzenetet kapnak – mondta Müller Cecília. A védekezés stabilitása érdekében megkezdődik a rendvédelmi dolgozók és a katonák oltása is.

Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa megkapja a koronavírus elleni oltást a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában 2021. március 8-án /Fotó:MTI/Bruzák Noémi

Megváltoznak az Ausztriába történő be- és átutazás szabályai

Kiss Róbert alezredes elmondta: Ausztria – több más európai országgal együtt – Magyarországot is a magas fertőzöttségű országok kategóriájába sorolta. Az osztrák–magyar határszakaszon vizsgálják a Németországba való továbbutazás feltételeit is: ha a célország Németország, és oda a beutazás feltételei nem állnak fenn, már az Ausztriába belépést is megtagadják.

Az alezredes arról is beszámolt, hogy a hétfőtől szigorított szabályokkal mindenhol kötelező lett a maszkviselés. Ennek nyomán az eddigieknél lényegesen több, összesen 504 rendőri intézkedésre volt szükség emiatt. Ugyanakkor kiemelte: ahol eddig nem volt kötelező a maszkviselés, ott a legenyhébb intézkedéssel, figyelmeztetéssel éltek a rendőrök.