Az Operatív törzs kedden is megtartotta szokásos beszámolóját.

Kiss Róbert elmondta, hogy életbe lépett az idősek védelmét szolgáló intézkedés a vásárlási idősávról. Minden hétköznap reggel 9-11 között, míg hétvégén 8-10 között csak a 65 év felettiek vásárolhatnak – tette hozzá. Az idősek ezen idősávon kívül is vásárolhatnak. A rendőr alezredes ismertette, hétfőn 294 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselési szabályok megszegése miatt, illetve 260 személy a 10 ezer főnél népesebb településen szegte meg a szabályokat.

A tömegközlekedési eszközökön és a bevásárlóközpontokban összesen 34-en szegték meg a maszkviselési szabályokat – mondta.

Mint kiderült: 324-en szegték meg a kijárási tilalmat és 5954 személlyel szemben intézkedtek összesen november 4-e óta a hatóságok. 484 büntetőeljárást indítottak a hatóságok a koronavírus-járvány kezdete óta.

Mint arról korábban a Metropol is beszámolt: meghalt 117, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 3929 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. 181 881-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 4008-ra emelkedett, 44 020-an már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 133 853. Az aktív fertőzöttek 22 százaléka, az elhunytak 25 százaléka, a gyógyultak 26 százaléka budapesti. 7598 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 638-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 41 557-en vannak, a mintavételek száma 1 528 302-re emelkedett.

Budapesten van a legtöbb aktív fertőzött

Országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy Budapest és Pest megye érintett leginkább a koronavírus-járványban. A települések 91 százalékán megjelent már a koronavírus. Közel 30 ezer aktív fertőzött van Budapesten, majd Pest megye és Győr-Moson-Sopron megye következik a sorban- emelte ki.

Zajlik az országos célzott tesztelés

Müller Cecília elmondta: zajlanak a célzott tesztelések az országban. Az adott intézményekben mindenki élhet a tesztelés lehetőségével. Az egyetemisták jelentős szerepet játszanak a tesztelés lebonyolításában.

Koronavírus-teszthez vesz mintát a Semmelweis Egyetem gyógyszerész hallgatója (Fotó: MTI)

Müller Cecília arra kéri az időseket, hogy egyáltalán ne menjenek zsúfolt helyekre.

A tájékoztatás során az is kiderült, mikor fertőzött egy személy

A gyorsteszteken, amik antigén alapúak, két csík van, ha mindkettő elszíneződik, akkor minősül fertőzöttnek az adott személy. Ha a C-vonal színeződik el, és a T nem, akkor az eredmény negatív.

Ezeken a településeken nőhet a fertőzöttek száma

– Az országos tisztifőorvos a szennyvízalapú-vizsgálatról azt mondta, hogy igazolódott a várható fertőzöttek számának növekedése, vagy csökkenése a korábbi vizsgálatok alapján. Jelenleg az látszik, hogy Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Székesfehérváron emelkedett a szennyvízben a vírus örökítőanyaga. Kecskeméten és Szolnokon csökkenő tendenciát mértek.

Szerdán dönthet a kormány

A szerdai kormányülésen vizsgálja meg a kabinet az eddig meghozott intézkedések hatásait – mondta Müller Cecília.

Posted by Magyarország Kormánya on Tuesday, November 24, 2020