RETRO RÁDIÓ

Müller Cecília: Az elkövetkező két hétben több vakcinát tudnak majd beadni, mint eddig összesen





Az elmúlt napokban egyre több az új fertőzött és egyre többen szorulnak kórházi ápolásra.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.02.22.
oltás

Hétfőn is megtartották az operatív törzs online sajtótájékoztatóját, ahol ismertették a legfrissebb adatokat is.

Rendőrségi adatok a járvány alatt

A múlt heti adatokhoz képest, most 471 ember ellen intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettségek megszegése miatt a hétvégén, a hatályban lévő szabályok kezdete óta összesen 25 997 esetben kellett intézkedniük.

A hétvégén 2 esetben zártak be ideiglenesen vendéglátóhelyeket. Az egyiket Debrecenben, ahol egy kocsmában a tulajdonoson kívül egy vendég is volt, a vendéglátója már többször megszegte a szabályokat, így a helyiséget 6 hónapra bezárták. Karcagon 19 óra után találtak nyitva a rendőrök egy vendéglátóhelyet, ahol több vendég is tartózkodott és szeszes italt fogyasztott, itt is 6 hónapos bezárást kapott a tulajdonos.

A kijárási korlátozások ügyében 1600 személy ellen intézkedtek a rendőrök. A kijárási korlátozások kezdete óta összesen 41 308 esetben szegték meg a korlátozást.

Tiltott házibulit fedeztek fel az első kerületben

Péntek éjjel az II. kerületben egy társasházban 74 fős szülinapot tartottak. Mind a vendégek ellen, mind a házigazda ellen intézkedtek a kiérkező rendőrök.

A fertőzöttek száma exponenciálisan növekszik

Magyarországon és az egész világon a pandémia 3. hullámában vagyunk. Napról napra emelkedik a fertőzöttek száma exponenciálisan, tehát letért a járványgörbénk a folyamatos csökkenéses szakaszról. Két hete egyre növekvő számban azonosítunk fertőzötteket — mondta el Müller Cecília tiszti főorvos.

2623 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid—19), ezzel 405 646 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 48, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 347 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 308 650 fő, az aktív fertőzöttek száma 82 649 fő. 4489 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 394-en vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 453 457 fő kapott oltást, közülük 201 005 fő már a második oltását is megkapta.

A variánsok miatt egyre többen szorulnak kórházi ellátásra

Magyarországon is nő az aktív fertőzöttek száma, az új variánsok sokkal fertőzőképesebbek. Ugyanakkor az a tézis, hogy nem okoznak súlyosabb tüneteket a mutánsok, sajnos megdőlni látszik. Arányaiban az új fertőzöttekhez képest egyre többen kerülnek kórházba. Nem olyan rég még 4000 alatt volt a kórházban ápoltak száma.. Két héttel ezelőtt 300 alatt jártunk, egynegyedével nőtt a lélegeztetőgépre szorultak száma. Ezért fontos, hogy a védekezési intézkedéseket betartsuk továbbra is — hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

Mutáns variánsok itthon

A mai napig 378 embernél mutattuk ki az angol vírus variánst, 34 főnél egyéb más variánst is kimutattunk, amik kevésbé számítanak a járvány lezajlása szempontjából. Brazíliai és Dél-afrikai mutáns vírust még nem tudtunk kimutatni. Már közösségi terjedésnek vagyunk a szemtanúi Magyarországon — mondta el Müller Cecília.

Mindegyik vakcina jó a mutánsok ellen

A vírusvariánsok ellen is jók az itthon engedélyezett oltások. Jó helyen állunk az Európai Unióban, ugyanis a kontinensen 3,19% átoltottság az átlag, itthon ez 4,6%. Már 5-féle vakcina biztosítja ezt a lehetőséget számunkra. Ezért fontos a két hét ami előttünk áll, amely során több vakcinát fogunk beadni, mint eddig összesen — árulta el a tiszti főorvos.

Továbbra is várják az emberek véleményét az újraindításról szóló online nemzeti konzultáción.

Magyarországon a védőoltások beadása oltási terv alapján történik.

Regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet.





Ezeket olvastad már?
Hídpénz-botrány: ilyen úton juthatott vissza a pénz a Városházára

Hídpénz-botrány: ilyen úton juthatott vissza a pénz a Városházára

Ezek a leggyakoribb parkolási hibák - Te is elköveted? Akkor fizethetsz!

Ezek a leggyakoribb parkolási hibák - Te is elköveted? Akkor fizethetsz!

Most érkezett: szúrós szag miatt ürítenek ki egy soroksári iskolát – Többeket kórházba szállítottak

Most érkezett: szúrós szag miatt ürítenek ki egy soroksári iskolát – Többeket kórházba szállítottak

Eger polgármestere DJ Dominique és Danny Blue megöléséről beszélt

Eger polgármestere DJ Dominique és Danny Blue megöléséről beszélt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás