Nyílt levelet írt Karácsony Gergelynek Óbuda korábbi polgármestere. Bús Balázs arra kéri a főpolgármestert, hogy a Mocsárosdűlő teljes egészére terjessze ki a „zöld közpark” besorolást, összhangban azzal a 2021. december 20-i III. kerületi képviselőtestületi döntéssel, amelyet a Polgári Frakció terjesztett elő, és az Óbuda-Békásmegyeri Képviselőtestület végül egyhangúlag megszavazott. Bús szerint Óbuda lakosságát hónapok óta bizonytalanságban tartja a kerület baloldali városvezetése a Mocsárosdűlővel kapcsolatban. A politikus a levélben emlékeztet arra, hogy 2020-ban a településszerkezeti terv (TSZT) felülvizsgálata során a Fővárosi Önkormányzat a Mocsárosdűlő területének egy részét természeti területté minősítette vissza. Azonban egy részén, 268 000 négyzetméteren a beépíthetőség megmaradt.

Bús Balázs szerint továbbra is veszélyben van a Mocsárosdűlő – Forrás: Facebook

Újra leporolták a Mocsárosdűlő beépítését?

A volt polgármester szerint jelenleg a fent említett 268 000 négyzetméter zöldterület van veszélyben, amely a hatályos településszerkezeti terv szerint továbbra is beépíthető, sőt erre vonatkozóan egy tanulmányterv is készült. Ezt a tervet 2018-ban az akkori polgári-jobboldali városvezetésnek is bemutatták, az azonban ezt elutasította, majd változtatási tilalmat rendelt el az egész területre, amely a mai napig érvényben van.

„Sajnálatosan a 2019-es választás után ezt a tervet a baloldal leporolta, és úgy tűnik, a főváros jelenlegi vezetői is elfogadhatónak tartották” – írja Bús Balázs – „A III. kerület jelenlegi közlekedési hálózata bizonyosan nem bír el akkora lakóépület- és irodakapacitás-fejlesztést, amely a tervekben szerepel. Szentendréig elérő dugókat és növekvő légszennyezést eredményezne.”

Hadd figyelmeztessem arra, hogy a megoldás kulcsa most az Ön kezében van” – írja a Karácsony Gergelynek címzett levélben a volt III. kerületi polgármester. A polgári frakció tavaly petíciót indított a terület megvédése érdekében, melyet papíralapon és online idáig több mint háromezer III. kerületi lakos írt alá. A volt II. kerületi polgármester Karácsony Gergelynek írt nyílt levelét itt olvashatod el.

Kiss László rábólintott a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója szerint, a jelenlegi polgármester azonban ezt tagadja – Fotó: Facebook

A jelenlegi polgármester decemberben tagadta a Barts Balázs által már eldöntöttnek nevezett beépítést

A Metropol ott járt az óbudai önkormányzat december 21-i közmeghallgatásán, ahol a felháborodott óbudaiak számon kérték Kiss László DK-s polgármesteren, hogy az egyik leleplező Anonymus-videóban Barts Balázs, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatója miért mondta 2021. május 5-én a fővárosi vagyonkezelő Attila úti épületében, hogy „Kiss Lacival megvan a deal, itt pedig lakások lesznek”. Barts a felvételen azt mondta, hogy a városligetnyi területen akár lakópark is épülhet. A beszélgetés maga pedig arra utal, hogy a felek közben látványterveket és térképet nézegetnek, és a vezérigazgató készségesen mutatja az irodák, a lakóházak és a vasútállomás leendő helyét, majd hozzáteszi: Kiss László, Óbuda DK-s polgármestere már rá is bólintott az elképzelésre, és „a terület árazása folyamatban van”.

A jelenlegi polgármester úgy válaszolt, hogy ilyen kérés hozzájuk nem érkezett, ilyen engedélyt senkinek nem adtak ki, ez az ő engedélyük alapján nem is fog megtörténni. „2020-ban változtatási tilalmat rendeltem el erre a területre, ami egyébként nagyon jól mutatja, hogy mi az álláspontom a terület beépítésével kapcsolatban” – állította akkor Kiss László a helyiek kérdéseire válaszolva.

A Mocsárosdűlő beépítési terve – Fotó: Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztály