Kedden Orbán Viktor miniszterelnöknek is beadták az influenza elleni vakcinát. „Csak bátran! Aki tudja, oltassa be magát influenza ellen!” – üzente a Facebookon a kormányfő, aki egy rövid videót is megosztott az oltás beadásáról.

„Cecília azt mondta, használ”

Orbán Viktor már beadatta magának (Fotó: Facebook)

– Az influenza elleni oltás az használ? Mert a Cecília azt mondta, hogy használ – utalt Müller Cecília országos tiszti főorvosra a miniszterelnök, akit orvosa megnyugtatott: „Így van!”.

A védőoltás szóba került az operatív törzs tegnapi tájékoztatóján is. Müller Cecília szerint minden háziorvos praxisba kiszállították az ingyenes oltóanyagot.

– Változatlanul elsősorban a krónikus megbetegedésben szenvedők, illetve a 65 év feletti korosztály számára a javasoljuk az oltást – jelentette ki az országos tisztifőorvos, aki hangsúlyozta, hogy mindenki számára, így a gyerekeknek is javasolt és ingyenes a vakcina. Hangsúlyozta, hogy az influenza elleni védőoltás a koronavírussal szemben nem ad védettséget, arra egy másik vakcina lesz.

Súlyosabb a koronavírus, ha az influenzát is elkapjuk

– A mostani helyzetben fontos, hogy legalább az egyik betegséggel szemben védettek legyünk – emelte ki. A vakcina beadását telefonon a háziorvosuknál kérhetjük és ő is fogja beadni.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa korábban kiemelte, hogy fontos, hogy éljünk a vakcina beadásával. – Sokkal súlyosabb lefolyású lehet a megbetegedés, és kétszer akkora lehet az esély a halálra, ha valaki egyszerre kapja el a koronavírust és az influenzát, amelyet csak az influenza elleni oltással lehet elkerülni – mondta.

Ne a patikában, a háziorvosnál keressük!

Fontos kiemelni, hogy az eddig a patikában kapható, a Sanofi Pasteur által gyártott négykomponensű influenza elleni oltóanyag, nem lesz idén a gyógyszertárakban. A cég a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) számára biztosítja a teljes oltóanyagkészletét. Így a vakcina kizárólag a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálaton keresztül lesz hozzáférhető ingyenesen. Tehát, ha nincs a patikában ne ijedjünk meg, telefonáljunk a háziorvosnak, aki beadja nekünk.