RETRO RÁDIÓ

Menni vagy maradni? Mit tegyünk, ha meghívást kapunk egy összejövetelre?





Egyesek mindent megtesznek, hogy messziről elkerüljék a koronavírust, míg mások egyre nehezebben bírják a szigorú óvintézkedésekkel járó kötöttségeket. Nem könnyű eldönteni, hogy igent mondjuk-e például egy szűkkörű családi vagy baráti összejövetelre. Pro-kontra rovatunkban utánajártunk, milyen érven szólnak ellene és mellette.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.01.13.
pro-kontra

Te mit teszel, ha meghívást kapsz egy kisebb összejövetelre?

„A vírus nem játék”

– Mi minden eseményt lemondtuk, ez a legkevesebb, amit megtehetünk az egészségünkért. Persze, dolgozni és bevásárolni muszáj, de egy családi ebéd kihagyásától még nem áll meg az élet. Sajnos több olyan eset is történt a környezetemben, ami után azt mondtam, hogy a vírus egy kicsit sem játék, muszáj komolyan venni. Egyébként azt vettem észre, hogy mióta csak a kötelező feladatokat látom el, és nem járok el ide-oda, sokkal több időm van önmagamra, és nyugodtabbak a mindennapok. Előtte minden héten volt valami program, amire készülni kellett, szinte semmi időm nem maradt a pihenésre. Ráadásul ma már a technika segítségével online is szervezhetünk eseményeket, nálunk a karácsony is így zajlott. Egy kis kreativitással bármit meg lehet oldani – szögezte le lapunknak a 44 éves Janka.

„Bárhol elkaphatom a vírust”

– Az első hullám idején szinte minden rendezvény, összejövetel elmaradt, és még a családtagjaimmal is alig találkoztam, amit nagyon rosszul viseltem. Rájöttem, hogy ezt hosszútávon nem lehet tartani, ugyanis képtelen lennék elszigetelni magam a külvilágtól. Úgy vagyok vele, hogy amíg eljárok dolgozni és bevásárolni, addig nem mondom le a szűkkörű családi, baráti összejöveteleket sem. Persze ha találkozok valakivel, akkor mindig nagyon odafigyelek a higiéniára, rögtön megmosom a kezem, és nem megyek nagyon közel olyanokhoz, akikkel nem egy háztartásban élek. Bárhol elkaphatom a vírust, akár munkába menet a villamoson is, ezért úgy gondolom, hogy a hozzánk közelálló embereknek sem fordíthatunk hátat – mondta lapunknak a 28 éves Kinga.

Fotó: Shutterstock

Ezek most a legfontosabb szabályok

A szigorítások az egészségünk védelmében vannak, tartsuk be őket, és lassítsuk le a járványt közösen!

  • Általános rendezvénytilalom van életben – Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt
  • Este 8 és hajnal 5 óra között kijárási tilalom van érvényben
  • Az éttermek zárva tartanak, csak házhozszállításra van lehetőségük
  • Az üzleteknek, fodrászatoknak és az egyéb kisipari szolgáltatásoknak este 19 órakor be kell zárniuk
  • A szállodák csak üzleti célú vendégeket fogadhatnak, turistákat nem
  • Minden gyülekezés tilos
  • Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi illetve a polgári szertartáson a szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt
  • A temetéseken legfeljebb csak 50 fő vehet részt
  • A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni
  • A szabadidős létesítményeket (fitneszterem, fedett uszoda, múzeumok, színházak, állatkertek stb.) zárva kell tartani
  • Legyünk óvatosak!

    Müller Cecília egy korábbi sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy noha az Operatív törzs nem szólhat bele az emberek magánéletébe, nagyon fontos, hogy óvatosak és megfontoltak maradjunk. Az országos tiszti főorvos az alábbiakat tanácsolja.

  • Nagyon fontos, hogy aki tüneteket észlel magán, az maradjon otthon, és telefonon hívja a házi orvosát.
  • Tartsunk másfél méteres távolságot, és viseljünk maszkot például akkor is, ha idős szerettünknek viszünk csomagot.
  • Azok, akik az életkorukból vagy krónikus betegségükből kifolyólag többletkockázatot hordoznak, még inkább kerüljék a személyes érintkezés!
  • Fotó: Magyarország Kormánya

    Barátunk a technika

    Ma már a technika segítségével anélkül is tarthatjuk a kapcsolatot szeretteinkkel, hogy fizikálisan egy helyen lennénk. Jó példa volt erre az első hullám idején a húsvét, amikor a legtöbb gyermek videóchaten keresztül mondott locsolóverseket, vagy épp a karácsony, amit sok család szintén a képernyők előtt ünnepelt. De számtalan születésnapot, osztálytalálkozót, vagy csak egy sima baráti koccintást megszerveztek már ilyen formában, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek az események is emlékezetes élményt adhatnak. Persze sokszor jól esne megölelni egymást, de most másképp kell kifejeznünk a szeretetünket. A távolság nem lehet akadály, használjuk ki maximálisan az online tér adta lehetőségeket!





    Ezeket olvastad már?
    Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

    Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

    Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

    Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

    Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

    Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

    Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

    Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás