RETRO RÁDIÓ

Megvan, ki követte el a nizzai merényletet





Októberben érkezett Franciaországba a fiatal bevándorló, aki három életet is kioltott csütörtökön.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.10.29.
merénylet

Egy Olaszországból érkezett 21 éves tunéziai bevándorló követte el csütörtökön a nizzai Notre-Dame bazilikában a három emberéletet követelő késes merényletet - erősítették meg az AFP francia hírügynökségnek a nyomozáshoz közel álló illetékesek.

A férfi szeptember végén érkezett Lampedusa szigetére, Franciaországba pedig október elején. A Brahim Ausszaui nevű férfit Lampedusán a hatóságok karanténba helyezték, majd mielőtt megkapta volna a kitoloncolásra vonatkozó utasítást, szabadlábon maradt. Október eleje óta tartózkodott Franciaországban.

Csütörtök reggel kilenc óra tájban egy késsel felfegyverezve hatolt be a Nizza központjában álló Notre-Dame bazilikába, ahol hárman tartózkodtak. A támadó elvágta a sekrestyés torkát, lefejezett egy idős nőt, és súlyosan megsebesített egy másik nőt, aki a bazilikához közeli egyik bárba menekült be, és ott halt bele sebesülésébe - közölte Christian Estrosi nizzai polgármester. A templom közelében lévő, a rendőrséghez bekapcsolt riasztóberendezés bekapcsolásával riasztották a rendvédelmi erőket, akik megsebesítették és elfogták a támadót.

Őrizetben egy afgán férfi is

Csütörtökön egy másik férfit - egy hagyományos öltözéket viselő, késsel felfegyverkezett afgánt - is őrizetbe vettek a közép-franciaországi Lyonban. A férfit, akiről korábban már tájékoztatták a hírszerző szolgálatokat, tiltott fegyverviselésért és fegyveres fenyegetését őrizetbe vették, és elmekórtani vizsgálatnak vetik alá.

Nem ez az első eset

Francia római katolikus helyszínek az elmúlt években többször is terrortámadások helyszínei voltak. 2016-ban a Rouen közelében fekvő Saint-Etienne-du-Rouvray templomának papjának, Jacques Hamelnek a nyakát vágták el iszlamista támadók. Más iszlamisták a párizsi Notre-Dame székesegyház ellen terveztek pokolgépes merényletet. Ezeket a támadásokat az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

Legyen béke!

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter csütörtökön „békeüzenetet küldött a muszlim világnak”, hangsúlyozva, hogy Franciaország a „tolerancia országa”, nem pedig a megvetésé vagy az elutasításé. „Ne hallgassanak azoknak a hangjára, akik bizalmatlanságot akarnak szítani. Ne engedjük bezárni magunkat manipulátorok kisebbségének túlzásaiba” - jelentette ki a külügyminiszter a nemzetgyűlésben a tárcája költségvetésének vitáján.

Világszintű felháborodás

Az incidensre csaknem két héttel Samuel Paty meggyilkolását követően került sor. A tanárt egy moszkvai születésű csecsen fiatal lefejezte, mert Mohamed-karikatúrákat mutatott diákjainak a szólásszabadságról szóló óráján. A gyilkosság világszerte felzúdulást keltett, és kiélezte a feszültséget a Nyugat és a muszlim világ között.

Emmanuel Macron elnök, aki Samuel Paty búcsúztatóján Macron azt mondta, Franciaországban ezután is lehet a karikatúrákat publikálni, és az ország megvédi szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben, az imahelyek védelmének megerősítését ígérte a közelgő mindenszentek ünnepére tekintettel. Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget.





Ezeket olvastad már?
Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás