Nem fog összeomlani az egészségügy, mert nem hagyjuk. Ha kell, túlórázunk, kidolgozzuk a belünket, ágyszámot növelünk, de a betegekért nem tehetjük meg, hogy most feladjuk, azt sem, hogy elfáradjunk„ – mondta a 168.hu-nak Zacher Gábor.

A toxikológus mentőzik is

„Az a rémisztő, hogy komplett családok is érkeznek, apa, anya, a gyerek pedig egy másik kórházban van. Tegnap reggel, mikor bementem a hatvani kórház covid-osztályára azt láttam, hogy a betegek egyharmada akár a gyerekem lehetne. Harmincas-negyvenes életerős fiatalok szemében látom a kétségbeesett aggódást, hogy „most mi lesz”. Persze sajnos ott vannak a 70-80 éves betegek is, de egyre több a fiatal. Minden hétfőn mentőzöm. A 24 órás műszakom alatt szinte félóránként jött egy riasztás „Covid-gyanú”, vagy „igazolt Covid állapotromlás” miatt” – mondta a lapnak a szakember.

Az ismert toxikológus még nem szembesült ennyire nehéz helyzettel, mint amilyen a harmadik hullám miatt alakult ki a kórházakban.

Az ismert toxikológus még nem szembesült ennyire nehéz helyzettel, mint amilyen a harmadik hullám miatt alakult ki a kórházakban. Fotó: Sáfár Tibor

Több emberrel is közölnie kell naponta, hogy lélegeztetőgépre kapcsolják

„Láttam én már sok mindent, kevés dolog ráz már meg. Az ember megtanulja ezt kezelni ennyi év alatt. De a jelenlegi helyzettel még nem szembesültem. Úgy kell embereknek elmagyarázni, hogy lélegeztetőgépre tesszük őket és lehet, hogy abba belehalnak, hogy néhány órával azelőtt még a viziten simán beszélgettünk. Szívfacsaró látvány, hogy ül az ágy szélén, lóg ki belőle az oxigén és harcol a légvételért, aztán lehet, hogy egy óra múlva már lélegeztetőgépre kell kerülnie. A túlélési esélyei pedig nem olyan nagyon-nagyon jók„ – mondta Zacher, aki egy konkrét esetet is kiemelt. „Mielőtt valaki lélegeztetőgépre kerül, elaltatjuk. Én ilyenkor meg szoktam kérni, hogy számoljon. A beteg elkezdett számolni, „egy, kettő” és a három helyett egy kérdést tett fel: „ugye nem fogok meghalni?” Mellbe csapott ez a mondat, pedig én már öregfiú vagyok. Erre azt válaszolni, hogy nem, etikátlan lett volna, ezért azt mondtam, „biztos lehet benne, hogy mindent meg fogok tenni azért, hogy meggyógyuljon”. Végül nagy mázlim volt, mert ő azon kevés beteg közé tartozik, akit le tudtunk venni a lélegeztetőgépről” – mondta.

Mint arról korábban a Metropol is beszámolt Zacher Gábor korábban nem adott nagy bizalmat a Sinofarm kínai vakcinának, de ez mostanra megváltozott, amit egy interjúban mondott el.