A veronai buszbaleset 2017. január 20-án éjjel történt Verona és Velence között. Az autóbusz a szalagkorlátnak ütközött, majd egy felüljáró pillérjének ütközve kigyulladt. Az autóbusz utasainak nagy része a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulója volt. Az 54 utas közül 17 meghalt és 26 megsérült.
Az egyik áldozat hozzátartozója nyílt levélben arra kérte Karácsony Gergelyt, hogy biztosítson végre egy méltó helyet annak a 17 áldozatnak, akik életüket vesztették a szörnyű tragédiában.

A tragédia az A4-es autópálya 289-es kilométerszelvényénél, a Verona-kelet lehajtó közelében történt (Fotó: AFP)

A hozzátartozó a Facebookon is megosztotta levelét, amihez már több hozzászólás is érkezett.

„Nyílt levél a Főpolgármester Úrnak! Tisztelt Főpolgármester Úr, Kedves Karácsony Gergely!

Szendrei Endre vagyok, a veronai busztragédia egyik áldozatának hozzátartozója. Magam és az áldozatok hozzátartozóinak egy csoportja nevében írok Önnek. Május végén a média minden szereplője hírül adta, hogy a Hableány sétahajó szörnyű balesetének második évfordulóján, az áldozatok emlékére, a baleset helyszínének közelében, a tragédia emlékéhez méltó emlékművet avattak fel, melynek elkészítésére a magyar kormány több mint százmillió forintos keretet különített el és egy magyar koreai alkotópáros el is készítette, az évfordulóra fel is állították, felavatták.
A veronai buszbaleset első évfordulójára az áldozatok hozzátartozói, a VI. kerületi önkormányzattal egyetértésben és támogatásával tervezték egy emlékmű felállítását a Kodály köröndön, amely közvetlenül az iskola közelében van.

A VI. kerületi Önkormányzat pályázatot is írt ki az emlékmű terveire

Tudomásom szerint a pénzdíjas pályázattal kapcsolatban eredményt is hirdettek. 2017 novemberében derült ki, hogy a világörökségi területen nem lehet emlékművet állítani. Az évfordulóig mindössze három hónap volt hátra. A hozzátartozók egyetértettek abban, hogy akkor próbáljuk meg felállítani egy olyan helyen, amelyhez minden áldozat és hozzátartozó egyformán kötődik. Ez az a hely lett ahol a hozzátartozók elbúcsúztak a sítáborba induló szeretteiktől és ahol visszavárták őket…. hiába. Ekkor fordultam a XIV. kerületi Önkormányzathoz, az Ön akkori munkatársaihoz, hogy tegyék lehetővé ennek az emlékműnek a felállítását.
Arról tájékoztattak, hogy bár a terület valóban a XIV. kerület területén van, de a kiemeltté vált Körcsarnokhoz kezelésébe tartozik a terület. A Körcsarnok illetékeseihez fordulva megtudtuk, hogy a Liget Projekt fennhatósága alatt van a terület. A Liget Projekt megkeresését követően egy ideiglenesen kijelölt helyet kaptunk, amely nem az a hely pontosan ahonnan a busz indult, egy kicsivel arrébb, a Körcsarnok háta mögötti terület. Az emlékmű egy puhakő-sziklatömb, amelyet az egyik áldozat édesapja szeretett volna megvásárolni, de amikor a kereskedő megtudta, milyen célból szeretné megvásárolni és gravíroztatni a tömböt, ingyen felajánlotta a kőtömböt és a feliratozást. Az emlékműnek nincs semmilyen betonozott alapja….hiszen ideiglenes helyen áll. Közeledünk a tragédia ötödik évfordulójához, és nemhogy százmilliós összegből nincs emlékmű az áldozatoknak, hanem a VI. kerületi Önkormányzat a választásokat követően a korábban erre a célra elkülönített közel hatmillió forintot is azonnal visszavette a Szinyei Merse Pál Gimnázium alapítványától.

Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

2021. márciusában levélben kerestük meg a VI. kerületi Önkormányzat jegyzőjét az emlékműre szánt összeggel kapcsolatban. Az e-mailt követően nem sokkal kaptunk egy telefonhívást, amiben tájékoztatást ígértek, de ez a mai napig nem történt meg. A segítségét kérjük abban, hogy a tragédia ötödik évfordulójára egy végleges helyű, a tragédiában érintett hozzátartozók, barátok és minden emlékezni kívánó ember számára lehetőséget nyújtó, az áldozatok emlékének és tragédiájának méltó emlékművet avathassunk fel. Továbbá szeretnénk elérni, hogy az emlékmű előtt elhaladó rövid útszakaszt – amennyiben az az átalakításokat követően is megmarad, nevezzék el a tragédia áldozatainak emlékére: a Verona Angyalai sétánynak. Nem százmilliós emlékművet szeretnénk, hanem hogy a szörnyű tragédiában elvesztett 17 magyar ember is méltó emléket kapjon hazájától„ – zárta sorait Szendrei Endre.