Megkezdődtek az oltások, kevesebb lett a fertőzött!





Biztatóak az adatok, kevesebb lett a fertőzött hazánkban. Megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása, eddig semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.12.28.
koronavírus operatív törzs

Az elmúlt 24 órában 609 új megbetegedést regisztráltak, így a vírus kezdete óta összesen 316.696 személy kapta el a koronavírust Magyarországon. Az elhunytak száma 114 fő volt, főként idős és krónikus megbetegedésben szenvedők. Jelenleg 6261 beteget ápolnak kórházban, közülük 448-an vannak lélegeztetőgépen - tudtuk meg az Operatív törzs mai sajtótájékoztatóján.

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján mindezt Dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi vezetője mondta el, aki azt is kiemelte, hogy a vakcina megérkezése minden kétséget kizáróan a védekezés új szakaszát jelenti. A néhány napja hazánkban érkezett Pfizer-BioNTech oltóanyagával eddig 1094 egészségügyi dolgozót oltottak be. Jelenleg öt kijelölt oltópont működik: a Dél-Pesti Centrumkórházban, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Semmelweis Egyetem Klinikáján, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházban és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházában. A szállítmányok folyamatosan érkeznek, így hamarosan 25 oltópont működik majd.

Több gyártótól is érkezhetnek vakcinák

Közölte azt is, hogy 2021 első felében várhatóan több gyártó vakcinája is megkaphatja az ideiglenes forgalomba hozatali engedélyt az Európai Gyógyszerügynökségtől. A kormány 17,5 millió oltóanyagot kötött le több gyártónál – a Moderna mellett az AstraZeneca, a Novavax, a Janssen készülő vakcinájából is , de vizsgálják az orosz és a kínai oltóanyag hatásosságát is.

Az újságírók kérdésre a járványügyi vezető azt is elmondta, hogy a nyájimmunitásra akkor van esélyünk, ha a lakosság 60%-a megkapja az oltást. Érdemes az oltásra azoknak is regisztrálni, akik igazoltan három hónapnál korábban estek át a betegségen. Maga az oltás folyamata úgy zajlik, hogy az oltandó személynek ki kell töltenie egy kérdőívet, majd az oltóorvos megvizsgálja és ő dönt arról, hogy beadható-e az illetőnek a vakcina.

Sokan megszegték a szabályokat

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője elmondta, hogy december 23-27 között országszerte 1668-an szegték meg a kijárási tilalmat és 279 intézkedés volt a tranzitálási szabályok megszegése miatt.

A maszkviselési szabályok megszegéséért 834 személlyel szemben intézkedtek: több mint 700-an a közterületeken nem viseltek maszkot, a tömegközlekedési eszközökön pedig 23-an.

Csaknem 60 ezer karanténellenőrzést végeztek el, 22 779 ember járványügyi megfigyelése, elkülönítése van hatályban, de 3000 alatti számban vállalták a mobilos ellenőrzést a most karanténban lévők.





Ezeket olvastad már?
Lázár János: Ki hozza meg a magyar ember sorsáról a döntést?

Lázár János: Ki hozza meg a magyar ember sorsáról a döntést?

Kislányaikat féltik az édesanyák Pomázon – Ezt mondja a rendőrség az inzultálóról

Kislányaikat féltik az édesanyák Pomázon – Ezt mondja a rendőrség az inzultálóról

Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás