A gyanúsítottak közül négyet terrorbűncselekmények, kettőt-kettőt pedig különböző erőszakbűncselekmények, illetve egy Linzben elkövetett „becsületgyilkosság” kísérlete miatt vontak felelősségre. A belügyi tárcavezető szerint az elkövető személyével közvetlenül kapcsolatos nyomozás Svájc mellett egy másik – általa meg nem nevezett országra is kiterjed.

Nehammer felhívta a figyelmet arra, hogy a rendőrség által lelőtt elkövető személyazonosságát alig négy óra alatt sikerült megállapítani, és a gyors rendőrségi munkának köszönhetően még aznap éjszaka végrehajtották a házkutatásokat. Mint mondta, az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) két nyomozót bocsájtott az osztrák hatóságok rendelkezésére.

Hozzátette, hogy az Europol munkatársai az osztrák hatóságokat segítik a nemzetközi együttműködésben. Franz Ruf, közbiztonságért felelős főigazgató hangsúlyozta: a tizenöt gyanúsított mindegyike a radikális iszlamista körökhöz tartozik. Ruf megemlítette, hogy a becsületgyilkosság miatt elítélt két férfi hosszú börtönbüntetést kapott 2012-ben.

Egyiküket tíz év börtönnel sújtották, de 2017-ben szabadulhatott, míg a másik férfit öt és fél év szabadságvesztésre ítélték, de 2015-ben szabadlábra helyezték. A nap folyamán Stef Blok holland külügyminiszter és Karoline Edtstadler osztrák európai uniós és alkotmányügyi kancelláriaminiszter közösen mécsest helyeztek el az áldozatok emlékére a Bécs belvárosában található Seitenstettengasse térségében, ahol a merénylő megkezdte vérengzését.

A két politikus szorosabb együttműködést sürgetett a terrorizmust finanszírozó államokkal és szervezetekkel szemben. Hétfőn este az osztrák hatóságok által Kujtim Fejzulai néven azonosított – albán gyökerekkel rendelkező – merénylő négy embert ölt meg, huszonhármat megsebesített Bécs belvárosában egy zsinagóga közelében, mielőtt a hatóságok végeztek volna vele.