Ilyet még soha nem láttunk, Budapest úgy nézett ki, mintha megállt volna az idő. Minden elnéptelenedett, az utcák üresek voltak, az aluljárók is kiürültek. Kint jártunkkor minimális rendőri jelenlétet tapasztaltunk. A Metropol kíváncsi volt arra, hogy a szigorításokat mennyire tartják be az emberek.

Sokan már hétkor hazafelé tartottak

Bár hét óra körül még nagy volt a jövés-menés, sokan a munkából tartottak haza, még épp időben, mert nyolc után már csak a szükséges igazolványokkal tartózkodhattak volna kint. Fél 7-kor a Nyugati téren bent jártunk egy népszerű bevásárlóközpontban, ahol azt tapasztaltuk, hogy a boltok a szabályoknak megfelelően bezártak. Vásárlókat nem találtunk, csak a biztonsági őrrel találkoztunk, aki elmondta, hogy a vásárlókat nem kellett külön figyelmeztetni. – Mindenki azonnal megértette, hogy el kell hagyniuk a bevásárlóközpont területét – szögezte le lapunknak.

Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

Kiürült a Deák, élettelen volt a Gozsdu-udvar

Nyolc óra után már csak futárokat, taxisokat és kutyát sétáltatókat láttunk Budapest utcáin. Amikor a főváros legforgalmasabb terére érkeztünk, a Deák térre, akkor egy lelket sem találtunk ott, de kongott az ürességtől a Madách tér és a Gozsdu-udvar is. Egy kutyát sétáltató asszony elmondta , hogy őt különösebben nem érintette a szigorítás, mivel eddig is 8 előtt vitte le négylábúját. – Egyetértek a szigorításokkal – mondta kollégánknak, viszont azt kevesli, hogy csak 500 méteren belül sétáltathatja kis kedvencét. Megkérdeztünk egy taxist is, aki szűkszavúan azt mondta, hogy még el kell telnie egy-két napnak, mire érdemben tud reagálni az intézkedésekre.

Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

A virágboltosoknál eddig kora este volt a roham

A futárok a megszokott tempóban végezték a munkájukat. László is éppen szállított, amikor megállt velünk beszélgetni. – Én egyébként is futárként dolgozom, szerencsére nem vesztettem el a munkám a járvány alatt. Egy órában általában 3-4 címre szoktam elmenni – mondta, majd tovább tekert biciklijével. A virágárusok is korábban zártak tegnap, pedig sokuknál este hét után jött a roham. – Hárman dolgozunk az üzletben. A vevők általában 7 után érkezett, de ez most megváltozott. Negyven százalékos árbevétel kiesés számolok – mondta Ági, a virágbolt üzletvezetője. A vendéglátósok gyorsan alkalmazkodtak a 8 órai záráshoz. – Amúgy sem nyithatok ki még egy kólát sem nyithatok az üzletben. A menüben az új korlátozások nem okoztak változást. A különböző adók ugyan sújtanak minket, de a házhozszállítással így is pozitívan jövünk ki ebből a helyzetből. A korlátozások előtt is és most is 7-en dolgozunk az üzletben, nem kellett létszámot csökkenteni – mondta András, egy kisbüfé üzletvezetője.

Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

Kollégánkat is ellenőrizték a rendőrök

Zuglóban, a 74A troli megállójában egy 17 éves lány izgult 19:26-kor. – A barátnőmnél voltam, és kiszámoltam, hogy ha négy percet késik, akkor nem érek haza nyolcra – sóhajtott Blanka, de szerencsére időben érkezett a troli, úgyhogy nem késett el. Laura már egyetemista, ő eddig is nyolc után sétáltatta a kutyáját, úgyhogy örült, hogy ez a szokása megmaradhat és nem kell új időrendhez szoktatnia négylábú barátját. Kollégánk lapzárta után, 20:30 körül indult haza a szerkesztőségből. A kihalt körúton igazoltatták a rendőrök. Udvariasan megkérdezték, hogy miért van az utcám, majd miután ellenőrizték a munkáltatói igazolását, jó pihenést kívánva köszöntek el tőle a rendőrök.

Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs