Többszörös fej-, nyak- és mellkasi sérüléseket szenvedett az az 54 éves pásztor, akit Székelykeresztúr térségében támadott meg egy medve – számolt be pénteken a Maszol.ro portál. A férfit a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba szállították, ahol hat órán keresztül operálták.

Újabb medvetámadás! Hat órán keresztül küzdöttek az erdélyi pásztor életéért / fotó: Bagosi Zoltán
Képünk illusztráció!

Dr. Adrian-Cristian Dobrica mellkassebész hősiesen küzdött az 54 éves áldozat életéért további öt szakorvossal együtt, akik a hat órán át tartó műtétsorozat után fellélegezhettek, ugyanis még aznap a férfi tudott beszélni a családjával, állapotát sikerült stabilizálni. A mellkasi műtét mellett ideg-, száj-, és plasztikai sebészeti beavatkozásokat is végeztek a férfin, akinek felépülése hosszú időt vesz majd igénybe.

Rendszeresen történnek a megyében medvetámadások

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere szerint fontos lenne olyan intézkedéseket bevezetni, melyekkel elkerülhető lenne a medvetámadás. A megelőzés ráadásul anyagi szempontból is fontos, hiszen egy ilyen beavatkozás-sorozat sokba kerül az intézménynek, az államnak.

„Fontos volna a megfelelő intézkedések foganatosítása, hogy elkerülhessük a medvetámadásokat és a hozzájuk kapcsolódó olyan összetett sebészeti maratonokat, amelynek keretében ma is küzdöttek egy ember életéért. Mellkassebésztől kezdve idegsebészig, szájsebész, fül-orr-gégész szakorvosok beavatkozására volt szükség, azon kívül az intenzív terápiás osztály orvosai mind részt vettek a műtétekben” – nyilatkozta Dr. Konrád Judit kórházmenedzser.