Mécsesek, emléklapok és fotók tucatja áll a hatvani Kossuth Lajos Általános Iskola bejárata előtt, emléket állítva annak a felfoghatatlan tragédiának, ami hétfőn reggel történt az intézményben.

Mosolyogva ment az iskolába

Az iskola 13 éves tanulója, az életvidám, mindenki által szeretett S. Máté ugyanis az első tanítási óra előtt minden előzmény nélkül eszméletlenül zuhant ki a padból. A kisfiút

ezután két tanár is próbálta újraéleszteni, ezután a mentők egy órán keresztül harcoltak az életéért, hiába: Máté szervezete feladta a harcot. A Borsnak a fiú gyászoló édesanyja elmondta: semmi jele nem volt a borzalomnak. – Aznap is, mint mindig, mosolyogva és nevetve ment iskolába, szeretett oda járni. Nevetve váltunk el akkor, utoljára egymástól – mondta a lapnak Ilonka. Egyelőre nem tudni, mi okozta a tragédiát, Ilona is csak annyit tud: fia szíve megállt.

Fotó: Bors

Régóta szívbetegséggel küzdött, szívzöreje volt. Jártam is vele Pestre a kardiológiára ezért, de emellett egészséges volt, gyógyszert nem szedett, élénk volt, mert a betegsége kontroll alatt volt, folyamatosan ellenőrizték – tárta szét a kezét könnyes szemmel az asszony.

Érte küzdöttem éjjel és nappal

A fiú túlsúlyos volt, egy trauma miatt evésbe fojtotta bánatát.

Július első hetében lesz három éve, hogy elvesztette az édesapját. Ezt nem tudta feldolgozni, ezért bánatát az evésbe fojtotta. Ezért pszichológushoz is vittem, az utóbbi időben pedig fogyni is kezdett – mesélte a Borsnak lehajtott fejjel Ilona. Bár azt pletykálták, hogy Máté energiaitalt fogyasztott halála előtt, édesanyja elmondta, hogy ez nem volt igaz.

Nagyon ritkán ivott energiaitalt, aznap reggel pedig egyáltalán nem fogyasztott ilyesmit, a fiam nem az energiaitaltól halt meg. Nem tudom, mi történhetett. Felfoghatatlan ez az egész. Az apja elvesztése után ketten maradtunk, ő az egyetlen gyermekem, nekem csak ő volt, érte küzdöttem éjjel és nappal – zokogta az anya. Elmondta: Máté alig várta a szünetet, a jövőre vonatkozóan is rengeteg terve volt.

Leírhatatlan bánat mardossa

Burkoló vagy festő akart lenni, ezért is tanult, járt iskolába. Nem tudom, hogyan lesz ezután. Ez a legnagyobb fájdalom egy szülőnek, egyszerűen leírhatatlan – ingatta a fejét. Az elsődleges orvosszakértői vélemény szerint bűncselekmény nem történt, a fiú természetes halállal vesztette az életét, így sem közigazgatási, sem büntetőeljárást nem folytatnak. A halál pontos okát szakértő állapítja majd meg.