Lebilincselő videót tett közzé nemrég a NASA: ezen a Mars egyik holdja, a Phobos látható, amint a Nap előtt elhaladva részleges napfogyatkozást idéz elő. A Perseverance Mars-járó felvételén is jól kivehető, hogy a Phobos leginkább egy gigantikus méretű krumplira hasonlít, és a videó alapján a szakértők alaposabban meg tudják vizsgálni a hold pályáját és azt a gravitációs vonzóerőt, amely a Mars felszíne felé kényszeríti a Phobost – írja a Futurism.

A vonzás azonban végzetessé fog válni a Phobos és talán a Mars számára is

„A tudósok már tudják egy ideje, hogy a Phobos halálra van ítélve. Egyre közelebb kerül a Mars felszínéhez, és az a sorsa, hogy végül belecsapódjon a bolygóba” – közölték sötét jóslatukat a NASA szakemberei. Szerencsére azonban erre az ütközésre nem mostanában fog sor kerülni, több tízmillió évig is eltarthat a hold haláltánca, viszont az elmúlt húsz évben megfigyelt marsi napfogyatkozások révén a tudósok jobban megérthetik, hogyan is megy majd végbe ez a lassú halálspirál.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

Mivel a Phobos megsemmisülése még későbbre várható, a NASA-nak nem kell feladnia az emberi Mars-expedícióra vonatkozó terveit. A Perseverance jelenleg a planéta asztrobiológiáját vizsgálja, életjelek után kutat, amellyel megágyazhatna az ember vörös bolygóra való lépésének.

A Marsnak a Phoboson kívül még egy holdja van, a Deimos, amely szintén szabálytalan alakú, de a kisebbik hold pályája távolabb fekszik a Marstól, így nem jelent rá akkora veszélyt, mint a Phobos.