Marianna Cisneros ápolónő 2020 júliusában elkapta a Covidot, de akkor még nem gondolta, hogy másfél évvel később is megkeseríti majd az életét. A kaliforniai nő egy TikTok-videóban beszélt részletesen arról, hogy a legtöbb tünete már teljesen megszűnt, de egy úgynevezett diszfágia (nyelési nehézség) alakult ki nála, ami egyszerűen nem múlik el.

Azért is megdöbbentő ez a tünet, mivel ez általában olyan problémák után jelentkezik, mint például a stroke, a rák vagy a szklerózis multiplex.

A problémája mostanra másfél éve tart, és azóta nem tudott dolgozni, mivel a háromgyermekes kismama korábban aktív életet élt és fitneszversenyzőként dolgozott.

Marianna elárulta, hogy az orvosok a mai napig nem tudják, hogy mitől lépett fel nála ez az állapot.

„Már több mint egy éve foglalkozom ezzel, és csalódott vagyok, mert már szeretnék jóízűen enni. Sokszor éhes vagyok, és egyszerűen képtelen vagyok rá, mert fennáll a veszélye, hogy az étel megakad a torkomon. Ráadásul járni is alig tudtam egy darabig, mivel sok furcsa idegrendszeri gondom is kialakult. Ezért küzdök olyan keményen, hogy felhívjam rá a figyelmet, mert sokan nem hittek nekem” – tette közzé a TikTokon.

A diszfágia tünetei:

  • nyelési nehézség,
  • kellemetlen érzés étel vagy ital lenyelése közben,
  • fulladás vagy köhögés étkezés közben,
  • olyan érzés, hogy az étel elakadt a torkodban,
  • az étel regurgitációja (A regurgitáció az ételnek a nyelőcsőből vagy a gyomorból hányinger vagy a hasizom erőltetett összehúzódása nélkül történő visszakerülése ), néha akár az orron keresztül is.