„Nyáron rengetegen látogatnak el a Duna partjára, a vizisportok mellett időnként fürdenek is a folyóban. Azonban kevesen tudják, hogy a vízben hűsölésnek szigorú szabályai vannak. A visszatérő ellenőrzések ellenére még mindig sokan fürödnek tiltott helyen” – írja a Police.hu. A figyelmeztetés nem is véletlen, hiszen csak tavaly 40 holtestet emeltek ki a Dunából. A felszólításukban azt is kihangsúlyozzák, hogy ezeknek a tragédiáknak a jelentős részét meg lehetne előzni azzal, ha betartjuk a fürdőzés írott és íratlan szabályait, és felelősen, magunkra és egymásra vigyázva strandolunk, sportolunk a szabad vizeknél.

Hol lehet fürdeni?

A Dunában csak a kijelölt területeken lehet csobban egy jót, íme a helyek, ahol bárki bikinire és fürdőnadrágra cserélheti a hétköznapi viseletet: Dunakeszi, Göd, Szentendre, Verőce, Dunabogdány, Nagymaros, Kisoroszi, Ráckeve, Szigetcsép és Szigetszentmárton települések által üzemeltetett szabadstrandokon.

Illusztráció Fotó: Metropol/CSF

A rendőrség a sérülések és halálesetek elkerülése érdekében visszatérően tart ellenőrzéseket, sőt a szabálytalanul szórakozókkal szemben gyakran intézkednek is. Ha valaki megszegi a szabályokat, például tilos helyen fürdőzik, szabálysértést követ el, és 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.​ És íme a videó, ami talán segít abban, hogy kétszer átgondoljuk, ha rossz döntést akarunk hozni.