Dr: Mangó Gabriella a szabadságát tölti, de azért közösségi oldalára kitett bejegyzése arra utal, hogy a betegei viszont töretlenül a segítségét kérik, ne véletlenül: egyre többen tapasztalják magukon a covid tüneteit. A gyöngyösi háziorvos azt tanácsolja mindenkinek, hogy „ha valaki tüneteket észlel magán, ilyeneket például, hogy ok nélküli fejfájás, alvászavar, hasi panasz, refluxos/infarktusos tünetek, erős torokfájás, hangja elmegy… ő ha lehet kérjen az orvosától gyorstesztet vagy vegyen a patikában egyet és csinálja meg!”- írja.

A negatív nem biztos, hogy negatív

A doktornő felhívja a figyelmet arra is, hogy a teszt csak sok esetben néhány nappal a tünetek észlelése után mutatja ki a fertőzést:

„Azonban ne felejtsük el azt sem, hogy a negatív teszt nem biztos, hogy negatív! Többször tapasztaltuk már, hogy a tünetek megjelenésétől számítva csak a 3.-4. napon lesz pozitív a teszt.

Akkor most mit tegyek? Dolgozzak, ne dolgozzak? Várjam, hogy pozitív lesz a negatív, vagy negatív is marad?? Menj dolgozni ha negatív a teszted, ugyan, ha covidos vagy fertőzhetsz, ezért ne menj idősebbek közelébe, és állapotos kismama közelébe!
A gyorstesztek nem mindig mutatják ki azonnal a fertőzést Forrás: stocksnap.io

A gyorstesztek nem mindig mutatják ki azonnal a fertőzést Forrás: stocksnap.io

Fennál a trombózis és a tüdőembólia veszélye

”És ne felejtsük el,l hogy lehet hogy enyhébb betegséggel zajlanak most ezek az alvariánsok, de! Nem adnak hosszú távú védettséget. Ezért akár havonta összeszedhető újra a covid és a trombóziskészség viszont, sajnos az enyhe covid után is hat hónapig fokozott lehet. Tehát ha még egy lazán lezajlott covidja is volt valakinek, de a lábszára feszül, vagy hirtelen köhögni kezd, szúr az oldala, vagy véres lesz a köpete, az lehet hogy egy trombózis, tüdőembólia része.

Vagy a stroke előfordulása is magasabb lehet ebben a hat hónapban.

Azonnal menjen be sürgősségire ha bárki ilyeneket észlel magán! Ez sajnos fiatalokat is érinthet!„ – fejezi be a bejegyzést.