A majomhimlő megjelenése után egyre több országban találtak új eseteket, köztük sok európai tagállamban is. Most a hírek alapján egy gyermek került intenzív osztályra a fertőzés miatt Nagy-Britanniában, miközben az országban napi szinten emelkedik a fertőzöttek száma. A Mirror információi szerint a kisfiút egy londoni kórházban ápolják. Fontos hangsúlyozni, hogy a vírus általában enyhe kimenetelű, de ritka esetekben lehet súlyos is. A súlyos megbetegedésre gyerekek és arra érzékenyek hajlamosak csak.

Dr. Susan Hopkins egészségügyi főtanácsadó a lapnak elmondta, hogy a vírus közösségi átvitellel terjed Nagy-Britanniában. Összesen 20 fertőzést erősített meg az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége a mai frissítés előtt.

„Naponta több esetet találunk. Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik elmentek kivizsgálásra” – mondta dr. Susan Hopkins.

„A közösség terjedése nagyrészt a városi területeken összpontosul, és túlnyomórészt olyan egyéneknél tapasztaljuk, akik melegnek vagy biszexuálisnak vallják magukat” – tette hozzá az orvos, aki azonban azt nem erősítette meg, hogy tényleg van-e egy kisfiú majomhimlővel az intenzív osztályon.

A majomhimlő

Ezekre a tünetekre fontos most fokozottan odafigyelni, hiszen ezeket a panaszokat a majomhimlő is okozhatja.

  • láz,
  • fejfájás,
  • hólyagos kiütések az arcon, a kezeken és a lábakon.

A vírus leginkább szoros érintkezés útján terjed, szexuális kontaktus, vagy bármilyen apró érintkezés által, illetve ritkán belégzéssel is. A sorozatos megbetegedések azért adnak okot egy kis aggodalomra, mert a mostanihoz hasonló halmozott esetszám eddig nem volt korábban Európában.