RETRO RÁDIÓ

Magyarországra érkezik a száguldó cirkusz





A Formula–1 Magyar Nagydíjat július 28–31. között rendezik a mogyoródi Hungaroringen. Az esemény a környék forgalmát erősen megterheli.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.07.28.
ez lesz ma

Erősödik a kánikula

Erős UV-sugárzás mellett tovább folytatódik a kánikula, a hőmérő higanyszála ma ismét egy kissé feljebb kúszik, hiszen már 36 fokot is mérhetünk. Bár fátyol- és gomolyfelhők láthatók lesznek az égen, de csapadék alig várható. Az Északi-középhegységben, valamint az északnyugati térségben alakulhat ki egy-egy zápor, kis eséllyel komolyabb zivatar. Az északi, északkeleti szél nagy területen lesz élénk. Hajnalban érdemes kinyitni az ablakokat, hiszen 12–19, délután 30–36 fok között alakul a hőmérséklet.

Ekkora hőség már az egészséges szervezet számára is megterhelő. Az ember sokkal fáradékonyabb, sokan hajlamosak a fejfájásra, aluszékonyságra. Az erős UV-sugárzás miatt figyelni kell a hőguta, kiszáradás és leégés veszélyére, ezért érdemes megfelelő védelemről gondoskodni. Szinte már közhely, de érdemes újra felhívni rá a figyelmet: kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást.

Az ember a nagy melegben sokkal fáradékonyabb Fotó: Shutterstock

Mogyoródon a száguldó cirkusz

A Formula–1 Magyar Nagydíjat július 28–31. között rendezik a mogyoródi Hungaroringen. Az eseményre, mint mindig idén is nagy számban érkeznek hazai és külföldi látogatók, ami a környék forgalmát erősen megterheli. A környéken csak akkor érdemes autót használni, ha valóban halaszthatatlan dolgunk van. A versenypálya környékén és az odavezető utakon péntek reggeltől hétfő reggelig megállási tilalom lesz érvényben. A szabálytalanul parkoló járműveket a rendőrség elszállíttatja. A versenyhétvégén a futamot követően, forgalom függvényében dönt a rendőrség az utak egyirányúsításáról. Aki kilátogat a versenyre számoljon azzal, hogy a beléptetés hosszabb időt vesz igénybe!

Július 28 és 31. között a Hungaroringen látható a száguldó cirkusz

Ma budakalászi Vasút soron nem lesz víz

Ma közműhálózati hibaelhárítás miatt 8.00-tól 15.00-ig a Vasút sor Sport utcától Budapest irányába eső részén nem lesz víz, illetve korlátozzák az autós forgalmat és a parkolást is. Az utcában lakóknak érdemes elegendő vizet tartalékolni, illetve a munka ideje alatt a vízmérő előtti főelzáró csapot zárva tartani, hogy utóbb ne kerülhessen üledék a hálózatba.

Véradás a Vöröskereszt székházában

Véradásra várják az önkénteseket a Vöröskereszt Arany János utcai székházába 11 és 18 óra között. Véradás előtt tanácsos mindenképp enni, inni, akkor is, ha a véradás után a véradók mindig kapnak egy kis ételt, italt. A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 430 ezer egység vérre van szükség, ehhez évente több mint félmillió önkéntes véradománya szükséges.

Ezekre van szükség a véradáshoz:

  • személyi igazolvány,

  • lakcímkártya,

  • tajkártya,

  • véradás előtt elegendő étel és ital fogyasztása,

  • véradás után bőségesen folyadékbevitelre.

    A pezsgő magyar atyja

    115 éve, ezen a napon hunyt el Törley József, a pezsgőgyártás budafoki meghonosítója.

    Törley József a grazi kereskedelmi akadémia elvégzésekor kapcsolatba került Teofil Roederer reimsi pezsgőgyárossal. Miután a pezsgőkészítés gyakorlati tudnivalóit a „legelső francia házaknál” elsajátította, Franciaországban megalapította első gyárát. Hazai cégét 1882. augusztus 1-jén jegyezték be a budapesti cégbíróságon. 1907-ben gyára megalapításának 25. évfordulóját nagy pompával ünnepelték, de az eseményt az alapító nem sokkal élte túl, július 28-án nyaralás közben, vakbélgyulladás-perforáció miatt váratlanul meghalt.

    Törley József (1858–1907) Fotó: torley.hu

    Ma van a hepatitisz világnapja

    A világnap Baruch Blumberg Nobel-díjas amerikai orvosnak állít emléket, aki ezen a napon született 1925-ben és ő volt a hepatitisz B vírus felfedezője. A WHO adatai szerint a májgyulladás (hepatitisz) százmilliókat érint világszerte. Egyik formája, a hepatitisz B a leggyakoribb fertőző betegségek közé tartozik, a nyilvántartott fertőzöttek száma 300–350 millió. Évente több mint félmillióan halnak meg valamely szövődményének következtében.





    Ezeket olvastad már?
    Két halott Ferihegynél: Hét nepáli menekült el a rommá tört autóból

    Két halott Ferihegynél: Hét nepáli menekült el a rommá tört autóból

    Rettegnek a lakók Újbudán – lassan mindennap kioltanak egy életet

    Rettegnek a lakók Újbudán – lassan mindennap kioltanak egy életet

    Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

    Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

    Álmai tortáját rendelte meg egy nő: durván félreértették – Videó

    Álmai tortáját rendelte meg egy nő: durván félreértették – Videó

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás