Elképesztő történetet osztott meg egy anyuka az egyik Facebook-csoportban. A nő 21 éves lánya furcsa helyzetbe került a munkahelyén a 25 év alattiak szja-mentessége kapcsán – szúrta ki a Ripost.

Forrás: Ripost

Szentkirályi Alexandra jelentette be korábban, 2022. januárjától havi több tízezer forinttal nő a 25 év alatti fiatalok keresete, hiszen nekik jövőre már egyáltalán nem kell személyi jövedelemadót fizetni.

Ezzel szemben a főnökasszony arra akarta rávenni a fiatal alkalmazottat, hogy ne éljen ezzel a lehetőséggel, különben nem fogja alkalmazni a lányt.

A Ripost kíváncsi volt, hogy egyáltalán lemondhat-e az ember egy olyan kedvezményről, ami automatikusan jár. Arról nem beszélve, hogy ki mondana le valamiről, ami miatt több pénz marad a zsebében?!

A lap megkereste a NAV sajtóosztályát. Kiderült: van olyan speciális eset, amikor nem csak le lehet, de le kell mondani az szja-mentességgel járó kedvezményről.

Nyilatkozatot kizárólag akkor kell kitölteni, ha a fiatal a kedvezményt csak részben vagy egyáltalán nem kívánja érvényesíteni. Például azért, mert több munkáltatótól is van jövedelme, amelyek együtt már meghaladják az adómentes értékhatárt. Ilyen esetben fontos a nyilatkozat, mert ezzel előzhető meg a jogosulatlan igénybevétel” – válaszolta kérdésükre a hatóság.