Nem lehet elégszer hangsúlyozni, a helyes kézmosás fontosságát pláne most a koronavírus-járvány idején. A legjobb, ha szappannal mosunk kezet, de jó az alkoholos fertőtlenítő is! Ez a módszer pusztítja el a legjobban a vírust. Fontos szabály, hogy a kézmosást ne siessük el, ne túl lenni akarjunk rajta, hanem tartsuk be az alapelveket, bizonyosodjunk meg arról, hogy elég ideig mossuk kezünket. Menjünk biztosra és amíg dörzsöljük kezünket dúdoljunk kedvenc dalunkat, mondjuk a Tavaszi szél vizet áraszt címűt.

– A járvány idején is fontos felhívni a figyelmet a helyes kézmosásra – jelentette ki a Metropolnak Dr. Bense Tamás csecsemő és gyermekgyógyász. Hozzátette, hogy nemcsak a járványok idején fontos a betegségek megelőzése. A legegyszerűbb cseppfertőzéssel terjedő betegségek, bakteriális fertőzések gombás elváltozások, ezek akár tárgyakról is a szervezetünkbe kerülhet, ezért fontos hogy mindig mossunk kezet – emelte ki a szakember.

Fotó: Metropol

 

Mikor mossunk kezet?

A legfontosabb hazaérkezés után. Fontos mosdóhasználat után, étkezés előtt, beteglátogatás előtt és után, és sokan elfelejtik, hogy állatsimogatás után is kezet kell mosni.

Fotó: Shutterstock

 

Magyar orvos „találta fel” a kézmosást

A 19. században élt híres magyar orvos Semmelweis Ignác ismerte fel elsőként, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok azzal okozzák, hogy kézfertőtlenítés nélkül mennek át a szülészeti osztályra, és koszos kézzel vizsgálják a várandós nőket. Ráeszmélt, hogy a kézfertőtlenítés elengedhetetlen a betegek kezelése előtt. Ezért e felfedezéséért kapta az „anyák megmentője” nevet.

Fotó: Wikipedia

 

A helyes kézmosás 5 lépése:

  • Nedvesítsük meg kezünket, meleg vizet használjunk.
  • Szappanozzuk be. A kézmosáshoz megfelel a közönséges, nem antibakteriális szappan is.
  • Dörzsöljük át kezünket legalább 20-30 másodpercig tartson.
  • Öblítsük le a kezünket bő, folyó vízzel.
  • Töröljük a kezünket száraz.