RETRO RÁDIÓ

Ma 50 éves a Fővárosi Nagycirkusz - A triplaszaltó királynője már az első műsorban is fellépett - Videó!





Napra pontosan 50 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Fővárosi Nagycirkusz 1971. január 14-én. A jubileum alkalmából az egykori akrobata, Graeser Józsefné Betti mesél, aki a nyitógálának is az egyik szereplője volt.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.14.
jubileum

Amikor megnyílt a Fővárosi Nagycirkusz, minden nap 2 előadás volt, szombaton és vasárnap pedig három is. A közönség ki volt éhezve a magyar cirkuszművészek produkcióira, hiszen előtte csupán sátorban látták fellépni őket. Graeser Józsefné Betti akkor éppen táncosként lépett fel, aztán néhány év múlva már ő ugrotta a triplaszaltót a legendás Dodi csoportban, amit férje, Graeser József vezetett, aki ma a Fővárosi Nagycirkusz művészeti vezetője.

„Egy artista mindig artista marad” (Fotó: )

A tánckarban is akrobaták voltak

- A nyitógálán csak hazai művészek léptek fel. Én akkor a tánckarban szerepeltem – mesélte Betti. Abban az időben a tánckar egyébként nem csak tánckarként funkcionált, hiszen a táncosok értettek az akrobatikához is. Betti 1973-ban a híres artista csapat, a Dodi csoport tagja – és nem mellesleg Graeser József Dodi felesége - lett. Legendás hinta számukkal bejárták az egész világot. - Amikor itthon voltunk, akkor a Fővárosi Nagycirkuszban próbáltunk és fel is léptünk itt – mutatott körbe a cirkuszművész, miközben végigkalauzolt bennünket az épületen.- Minden zugát ismerem, talán csak a kazánházban nem jártam. A legkedvesebb helyem mi más lehetne, mint a manézs? A világ minden tájáról lépnek fel itt kollégák, persze mi is szívesen nézzük meg őket. Gyakorlatilag mi cirkuszosok egy nagy család vagyunk.

Rituálék és trükkök

- A manézsba lépés előtt az artistáknak is vannak apró rituáléik, mondjuk ha valahol kiömlik az ital, egy-egy cseppet kell a fül mögé tenni, mert az jó szerződést hoz – árulta el Betti. - Egy szakmai élet során egy artista 3-4 számot tanul meg. A hinta számban például először partner trükköket csináltunk, kézből és vállról ugrottunk, aztán egyre nehezebb kunsztok jöttek. A vége a triplaszaltó volt, amit eleinte nem én ugrottam, hanem egy kollégám. Ő aztán Angliában maradt egy turné során, miután ott megnősült. Tőle vettem át a számot. Ritka volt, hogy egy nő csinálja. 1977-ben ugrottam először, aztán húsz évig csináltam ezt a produkciót. Utána is ugrottam még tíz esztendeig, de a triplaszaltót akkor már nem vállaltam, mert egy betegség miatt hosszabb időt kellett kihagynom – árulta Betti. - Azt tudomásul kell venni, hogy a test nem marad annyi ideig friss, mint a szellem. Tudni kell időben váltani. Ma már képes vagyok a nézőtéren ülni, de eleinte rossz érzés volt, hiszen egy artista mindig artista marad. Visszanézve a régi a felvételeket, látva azt a lányt, aki egykor én voltam, mindig az jut eszembe, hogy jaj, de jó volt akkor! A cirkusz varázsától soha nem tudok szabadulni, amikor csak tehetem, itt vagyok.

 





Ezeket olvastad már?
Fejlemény az Andrássy úti Louis Vuitton üzlet kirablásának ügyében

Fejlemény az Andrássy úti Louis Vuitton üzlet kirablásának ügyében

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Brutális erővel csap le ránk a tél

Brutális erővel csap le ránk a tél

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás