A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, Jézus feltámadására emlékezünk. A vallási vonal mellett a gyerekek édességeket kapnak, a fiúk-férfiak lányokat-asszonyokat locsolnak, hogy el ne hervadjanak. Ezért legtöbbször piros tojás a jutalom. Utánajártunk, hogy napjainkban az emberek mennyire tartják a hagyományokat és mivel töltik az ünnepet.

Leginkább családi körben ünneplik a húsvétot

„Vidéken leszek, ha minden igaz, jönnek az unokák. Utána még megyünk egy 70 éves születésnapra, nem az enyémre, a feleségemére” – árulta el a Metropolnak a 77 éves Egon.

„Némi húsvéti dekoráció a lakásban és tartjuk a böjtöt pénteken, leginkább ennyi” – mondta Zsuzsa.

Készülődök, költözök külföldre, úgyhogy nem nagyon lesz idén locsolás. Egy kis összejövetel lesz a családdal még húsvét előtt” – árulta el nekünk Krisztián.

„Nálunk az a hagyományőrzés, hogy összejön a baráti társaság, főzünk bográcsban és együtt eltöltjük a húsvét hétfő délutánt. Próbáljuk jól érezni magunkat és általában sikerül” – fejtette ki György.

„Családozunk, dolgozunk, eszünk-iszunk, alszunk” – foglalta össze Károly, aki hozzátette, hogy a gyerekek festenek tojást is.

„Természetesen locsolunk, tojást osztunk a gyerekeknek, ugye egy kis pénzt mindig adunk a fiataloknak” – árulta el Szabó József.

Én kirándulni megyek, Fehérvárcsurgóra és Nádasladányba kastélyprogramra. Anyukámhoz megyünk hétfőn” – mondta Szilvi.

Húsvéti verseket is ismernek a budapestiek

A locsolóversekről is érdeklődtünk, melyek közül a rövid, hagyományos művek voltak a legnépszerűbbek.

„Én kis kertész legény vagyok, rózsafákat locsolgatok, el akart hervadni, szabad-e locsolni?” – szavalta nekünk Gábor.

„Rózsa, rózsa, szép virágszál, szálló szélben hajladozzál, meglocsollak, illatozzál” – mondta Péter.

De volt olyan is, aki az utolsó pillanatra hagyta a verstanulást.

Hétfőn elmegyek locsolkodni, addig megtanulok valami szép locsolóverset” – vallotta be lapunknak Gál Tamás.

A legkisebbek közül is szívesen szavaltak nekünk verset

„Zöld erdőben jártam, kék ibolyát láttam, megláttam elhervadni. Szabad-e locsolni?” – szavalta nekünk boldogan a kis Varga Dániel Tamás, akinek az anyukája elárulta, hogy ők hogyan szokták tölteni a húsvétot. „Családi kereteken belül, kertes házban és ha minden úgy megy, akkor most a szabadban. Természetesen kreatív programok mindig vannak, karácsonykor is, ünnepek alkalmával, születésnapon. Készülünk, pihenünk és játszunk.”