„Lenyűgözött az állatkert, ahol csak lovak vannak” – vallja a hajtóból lett kommentátor, Kőmíves Péter





A lóversenyeket közvetítő stúdiót kiemelt páholynak képzeli az, aki a Kincsem Park lelátójáról szurkol, vagy a tévében nézi a futamot. A szpíker számára azonban ez az üvegkalitka a vezérlőfülke, ahol rengeteg szálon futnak össze a szakmai információk, amelyeket aztán Kőmíves Péter olyan szórakoztatóan ad át, hogy közvetítését hallgatva még a laikus lovilátogató is úgy érzi, hogy ért a lóversenyhez.



Megosztás
Szerző: Urmai Gabriella
Létrehozva: 2022.04.11.
Budapest Arcai

Régi a szerelem Kőmíves Péter és a lósportok között. Édesapja, Kőmíves Sándor színművész vitte el először az ügetőre, ma pedig már a főváros egyik legismertebb szpíkere az egykori kisfiú, akit elbűvölt a lóverseny világa.

Kőmíves Péter a szpíkerfülkéből kommentálja a futamokat Fotó: Dombóvári Tamás

Akarsz olyan állatkertbe menni, ahol csak lovak vannak?

„Tősgyökeres pesti a családom, vagyis nem egy vidéki srác vagyok, aki beleszületett a nyeregbe, ennek ellenére nem tudok szabadulni a lovak varázsa alól. A szüleim elváltak, apám hétvégenként jött értem, és ilyenkor mindig kellett valamilyen programról gondoskodnia. Nagyon szeretett lóversenyre járni egykori főiskolai osztálytársaival, Koltai Róberttel és Végvári Tamással. Persze azt nem mondhatta, hogy viszem Petit a lovira, kellett valami mentő ötlet. Törte a fejét, végül azt mondta: „elviszem Pétert az állatkertbe.” „Ragyogó program!” – mondta anyám, majd amikor elfordult, apu megkérdezte tőlem: „Péter, akarsz olyan állatkertbe menni, ahol csak lovak vannak?” Így kezdődött a kötődésem” – mesélte a Metropolnak az ismert szpíker, és azt is elárulta, hogy rögtön meglett az első befutója: a 7-es és az 5-ös.

Édesapja, Kőmíves Sándor „Sunyó” vitte el először a lovire Fotó: Kőmíves Péter/Családi archívum

A Madách színpadáról szállt át az ügetőkocsiba

A kommentátori mikrofonig azonban hosszú volt az út: Péter először színésznek készült, de aztán a Madách Színház színpadáról az ügetőre került. „Egy idősebb kollégám, Cs. Németh Lajos – akire nagyon felnéztem – hajtott az ügetőn a színészfutamban, és megkérdezte, hogy lenne-e kedvem nekem is hajtani? Én akkor sulkyba (ügetőkocsi – a szerk.) szálltam és évekig hajtottam, egyetlen kisebb megszakítással, amikor a veszprémi Petőfi Színház sajtófőnöke voltam” – idézte fel az emlékeit a Kincsem parki kommentátori fülkéjében, ahol beszélgetésünk alatt éppen egy francia futamot nézett. Azt is megmutatta, hogy egy nemzetközi karakterábra segítségével közvetítenek, amelyen a zsokék és a lovak, valamint az istálló jellemzői vannak feltüntetve.

A lovin otthon érzi magát Fotó: Dombóvári Tamás

A kommentátor ne hajtson!

A szpíkerfülkéből azonban azt vallja: egy szpíker ne hajtson! „Nem azért, mert tiltja a versenyszabályzat, hanem azért, mert ha én itt ostorozom a hajtókat, és utána beülök a sulkyba és valamit eltolok, akkor nem lenne maradásom a kollégák előtt.”

A lóverseny sportról műsort is készít, műsorvezető társa, Suták Csenge Fotó: Hippodrom és Lovarda

 

A laikusoknak is elmagyarázza

A lóversenysportot újságíróként is minden fórumon népszerűsíti, és amellett, hogy egy lovasmagazin főszerkesztője, Suták Csengével, a legsikeresebb magyar zsokéhölggyel közösen egy televíziós műsort is vezetnek Hippodrom és Lovarda címmel. „Ennek az a lényege, hogy egy profi szakember segítségével azokhoz is közel tudom vinni a lóversenysportot, akik nem szakmabeliként érdeklődnek, és esetleg zavarban vannak a lovis kifejezésektől. Nekik megmagyarázzuk az alapvetéseket és segítünk eligazodni a lóverseny világában. Suták Csenge egyébként hazánk legeredményesebb női zsokéja, 160 győzelemmel a háta mögött. Ez a 29 éves hölgy egy 3 éves kislány édesanyjaként ül hétről hétre nyeregbe, és szerzi meg sorra az első helyezéseket.

Csenge a legjobb magyar női zsoké Fotó: Hippodrom és Lovarda

A szpíker tippjére sokan kíváncsiak

Nincs olyan nap, hogy valaki ne kérne fogadási tippeket Pétertől, aki ezt egyáltalán nem bánja. „Budapesten a lóversenynek és a fogadásnak hatalmas hagyománya van. Az ügetőt misztikum lengi körül, és mindenki szeretné tudni a kulisszatitkokat, ezért is kérnek tippeket. Persze manipuláció ma már nincs, hiszen amikor magántulajdonosok indítják a lovaikat, akkor nem éri meg csalni, ugyanakkor az emberekben élénken él az a legenda, hogy „meg lehet bundázni” a versenyt. Nekem az évek során kialakult egyfajta rutinom, hiszen szinte valamennyi futamot látok, és talán ezért is gondolják azt, hogy tőlem tuti bennfentes tippet kaphatnak.”

Egy tősgyökeres pesti művészcsalád

Kőmíves Péter családfája legalább olyan régmúlt időkre vezethető vissza, mit a lóverseny története. Legismertebb felmenői a művészvilág jeles tagjai: ükapjának, az énekes Ódry Lehelnek komponálta Erkel Ferenc a Brankovics György című operát. Dédapja, Ódry Árpád színész, rendező, színigazgató, akinek a nevét viseli az a színészotthon, ahol idős művészek töltik napjaikat, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem színpada. Ódry Árpád lányát is egy karizmatikus színész, Kőmíves Sándor vette el: ő a nagyapa. Az ő fia, ifj. Kőmíves Sándor is színész volt, Kőmíves Péter édesanyja Ágoston Edith pedig az első magyar opera-énekesnő, aki elénekelhette a West Side Story főszerepét, amelyre a zeneszerző, Leonard Bernstein választotta ki.

Ódry Lehel, az ükapa híres operaénekes volt Fotó: Kőmíves Péter/Családi archívum
Ódry Árpád, a neves színész, rendező és színészpedagógus a dédapa Fotó: Kőmíves Péter/Családi archívum
Kőmíves Péter édesanyja, a gyönyörű Ágoston Edith tehetsége Bernsteint is lenyűgözte Fotó: Kőmíves Péter/Családi archívum

 

 





Ezeket olvastad már?
"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

Hídpénzbotrány: súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

Hídpénzbotrány: súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

Ma 38 éve történt a csernobili atomkatasztrófa - így néz ki most az erőmű - galéria

Ma 38 éve történt a csernobili atomkatasztrófa - így néz ki most az erőmű - galéria

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás