RETRO RÁDIÓ

Kiderítettük, ezeken a helyeken lesz a leglátványosabb a tűzijáték





„Ez lesz Európa legnagyobb tűzijátéka„ – mondta lapunknak Kotasz Gergő pirotechnikus, miközben kollégáinkat végig kalauzolta az előkészületek helyszínén.



Megosztás
Szerző: Komáromi Bence
Létrehozva: 2021.08.19.
Augusztus 20

4,5 kilométernyi fényjáték cikázik majd az égen

Fél éve zajlik a tervezés, ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy megszülessen a lenyűgöző látvány, amelyért a Nuvu Kft. felel. Rácsos kordonnal zárták le a héten a szakemberek a rakpartot, valamint az Erzsébet- és a Szabadsághidat. Ottjártunkkor is éppen dolgoztak a tűzszerész szakemberek és a hangtechnikusok.

„A kikötőkbe senki nem mehet be, csakis a pirotechnikusok, és a hajós kollégák„ – tájékoztatott Kotasz Gergő és megmutatta, hogy milyen biztonsági intézkedéseket hoztak.

Kotasz Gergő pirotechnikus végig kalauzolta lapunkat a tűzijáték előkészületei között Fotó: Metropol/KB

Piros gombbal indítják a show-t

Valamennyi termékünk vízhatlan, repeszmentes, és tűzálló vetőcsövekből indul. Klasszikus piros gombbal indítjuk a tűzijátékot, és ha esetleg le kellene állítani, akkor akár egyszerre, akár blokkonként is tudjuk stoppolni, vagy szüneteltetni a show-t, de újra is tudjuk indítani a megállított elemet. Ha esik az eső, akkor sem ázik szét semmi. A vizes VB-t is mi csináltuk, ott kitapasztaltuk, hogy akár a víz alól is elindulnak a rakétáink” - árulta el szakember.

Rengeteg szakember és szervező közös munkája, hogy Európa legnagyobb fényshow-ja kerüljön Budapest egére Fotó: Metropol/KB

40 ezer pirotechnikai effekt, 200 méter kábel, 80 hajó

Kotasz Gergő elárulta, hogy idén 40 ezer pirotechnikai effekt lesz látható majd az égen.

200 kilométernyi kábellel kötjük össze ezeket és körülbelül 80 úszójárműről indulnak a tűzijátékok, valamint az Erzsébet-hídról és a Szabadság hídról. Hatalmas show lesz, Európa legnagyobb tűzijátéka: 4.5 kilométeren lesz feldíszítve az ég„ - fejtette ki számunkra a szakember.

Már zajlanak az előkészületek Európa legnagyobb tűzijátéka körül Fotó: Metropol/KB

Ez a munka rengeteg szakmai csapat közös projektje és minden egyes pillanat pontosan időzítve van.

„A termékeket a kollégáim belehelyezik a különböző pirotechnikai eszközökbe, például egy ilyen vetőcsőbe” – mutatta meg fotósunknak a pirotechnikus - „Mindegyiknek van saját izzógyújtója, ami indítja a rakétát. Ezek kerülnek bele a mátrixba, ami leadja a jelet az indítási pontra, a Várkert Bazárban található számítógépnek. Ott ül a „pirosgombos” ember, aki felügyeli az egész rakétashow-t„.

Baloldalon a Mátrix látható, jobb oldalon pedig az „egy lövéses üstökösök” Fotó: Metropol/KB

Innen látható a legjobban a tűzijáték

Leginkább persze mindenkit az érdekel, hogy honnan lehet látni a legjobban a tűzjátékot?

Aki a Citadelláról, a Budai Várból vagy a Gellért-hegyről nézi, az biztosan minden elemet jól lát majd, de az agglomerációból, egy magasabb helyről is élvezhető lesz a show„ – árulta el Kotasz Gergő. - „A rakpartról is tökéletes látványt fogadja az embereket. Itt érdemes a Parlamenttel szembe helyezkedni, ha az apró finomságokra is kíváncsi a valaki, hiszen a fényfestés is fontos epizódja a látványnak”.

A budai oldalon több helyről is tökéletes lesz a rálátás a show-ra Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Metropol -tipp - Mi innen néznénk

  • Naplás-tavi kilátó (16. kerület)
  • Erzsébet – kilátó ( 12. kerület)
  • Belvárosi Sky bárok (5-6-7 kerület)
  • Margitsziget (13. kerület)
  • 100 drón fogja szentjánosbogárként díszíteni az eget

    Este 21 órakor kezdődik a fényshow. A drónok ma már ugyanolyan jogú szereplői a shownak, mint a rakéták és a fényfestés. Az ünnep alatt számos rakparti épületet megvilágítanak, és az Eucharisztikus Kongresszus előtt tisztelegve 100 drónnal jelenítik meg a keresztet az égen. Nemzeti színekbe borul a Szabadság-szobor, különböző fényeket kap a Citadella és a számos híd de meglepetéssel készül a Magyar Honvédség is: a légipardé során egy soha nem látott gyakorlatot mutatnak majd be.

    200 milliméter átmérőjű rakétákat is felfognak lőni az égre Fotó: Metropol/KB

    Mától augusztus 22-ig forgalomkorlátozások lesznek a fővárosban

    Ahhoz, hogy bosszankodás nélkül tudjunk közlekedni, érdemes előre megtervezni, hová és mivel szeretnénk eljutni, hiszen lezárásokra kell számítani Budán és Pesten is

    Lezárják a Széchenyi teret, és a Szent István teret, a Szent István tér – Zrínyi utca – Október 6. utca – József Attila utca – Széchenyi tér – Akadémia utca – Arany János utca – Sas utca – Szent István tér útvonalat, a József Attila utcát a Bajcsy Zsilinszky út és a Széchenyi tér között, a Szent István Bazilika északi és déli oldalán lévő szervizutat, valamint a Bajcsy-Zsilinszky út páros oldali, szélső forgalmi sávját az Arany János utca és a József Attila utca között.

    Tilos megállni!

    Érdemes figyelni a megállni tilos táblákra. Ne rutinból közlekedjünk, figyelj rendezvények miatt frissen kihelyezett táblákra.

    A tömegközlekedés is változik

    Máshogy közlekednek a BKK és a MÁV-Volán járatai is. A közösségi közlekedésben is számos változás lesz. Egyes járatok egyáltalán nem közlekednek, míg a többi terelt útvonalon jár majd.





    Ezeket olvastad már?
    Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

    Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

    Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

    Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

    Teljes káosz vár Budapestre a hétvégén, ezek az okok

    Teljes káosz vár Budapestre a hétvégén, ezek az okok

    Nagy baj van a SPAR egyik népszerű termékével: azonnali termékvisszahívást rendeltek el

    Nagy baj van a SPAR egyik népszerű termékével: azonnali termékvisszahívást rendeltek el

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás